петък, 29 март 2024 г.

Министър Караджов е непреклонен: Увеличаваме тол таксите от 1 юли

Снимки: интернет
Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е непреклонен пред искането на превозвачите за замразяване на промените в тол-системата. От 1 юли ще бъдат увеличени таксите за изминат километър на тежкотоварните автомобили по магистрали и първокласни шосета, а второкласните ще станат платени, заяви той пред Би Ти Ви.
За утре е планиран голям национален протест на превозвачите, които заплашват да блокират пътища и да спрат междуградски автобусни линии. Срещата им с премиера миналата седмица завърши със скандал. Представителите на бранша напуснаха, след като премиерът Кирил Петков, провокиран от прекъсванията им, им показа вратата, ако не желаят да го слушат.
„Въвеждаме тол таксата в пълен обхват, както е била замислена. За мен няма връщане назад. Ако Министерски съвет реши друго, аз ще бъда против“, каза регионалният министър.
Той определи като лъжа твърденията на превозвачите, че по-високите пътни такси ще доведат до поскъпване на хляба с 50 стотинки. Караджов показа разчети на МРРБ, според които заради по-високата тол такса за движение по магистрали и първокласни пътища цената на 16 хляба ще се повиши с 1 стотинка, а поскъпването от новата такса за второкласните пътища ще е с 1 стотинка за 20 хляба.
Караджов отново посочи, че годишно поддържането на пътища струва 1 млрд. лв. на държавата, които сега се събират предимно от леките автомобили и от данъци. „Този 1 милиард лева трябва да се събере от ползвателите на пътната мрежа справедливо. Безплатен обяд няма никъде. Две години тол-ваканция за тежките автомобили са достатъчни. Кризи винаги ще има“, каза регионалният министър.
Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html