четвъртък, 28 март 2024 г.

Четирима загинаха при пожар във Варна, подозират психичноболен

Снимки БТА, интернет; архив

Има заподозрян за втория пожар в рамките на 10 месеца в дома за възрастни хора „Свети Георги“ във Варна, съобщава БНТ. При инцидента тази нощ загинаха четирима обитатели на дома, а една жена е закарана в болница с опасност за живота.

Заподозреният е 53-годишен и също е обитател на старчески дом и е психичноболен. В момента е психиатрия за изясняване на неговото състояние.

В 2:59 ч. тази нощ е бил подаден сигнал за пожар в дома за възрастни хора „Свети Георги“, намиращ се в местността „Сотира“, край Варна. На място са били изпратени 5 противопожарни екипа, с общо 18 огнеборци. Установено е, че гори една от стаите на дома. Жертвите двама мъже на по 73 г., един мъж на 70 и една жена на 88 г. В болница, с опасност за живота, е откарана друга обитателка на дома – на 83 години.

Началникът на първа районна служба във Варна – гл. инспектор Петя Кюпова, съобщи, че са били евакуирани 20-ина трудноподвижни възрастни хора. Във всяка от стаите на дома има камери, които разследващите проверяват, за да се установи причината довела до трагичния инцидент. По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на Окръжна прокуратура- Варна. През юли 2021 г. в същия старчески дом след пожар загинаха четирима души. През ноември пък, при пожар в подобен дом, но в село Рояк, Варненско, загинаха други девет възрастни.

Преди няколко дни прокуратурата, която започна проверка на старческите домове след пожарите, излезе със съобщение, че са открити множество нарушения в домове за възрастни хора във Варна.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html