19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

САЩ гласуваха нов транш за Украйна, за снаряди и радари

Снимки: интернет; архив
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускане на нова военна помощ за Украйна, за да се бори тя срещу руската инвазия. Помощта включва по-специално артилерийски снаряди и радари, предадоха световните агенции.
Американският държавен секретар Антъни Блинкен поясни, че новата помощ възлиза на 150 милиона долара, което е доста под предоставените сега предишни помощи. Новата помощ включва 25 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, апаратура за заглушаване на комуникациите и три радарни станции за противобатарейна война AN/TPQ-36.
От началото на руската инвазия в Украйна правителството на Джо Байдън е отпуснало военна помощ на Киев в размер на 3,8 милиарда долара. Предишният транш помощ беше в размер на 800 милиона долара.
Президентът на САЩ предупреди, че средствата, отпуснати досега за оръжия за Киев, са почти изчерпани и добави, че американският Конгрес трябва бързо да деблокира поисканата от неговата администрация сума за засилване на отбранителния капацитет на Украйна.
„Конгресът трябва бързо да деблокира поисканите пари за укрепване на Украйна на бойното поле и на масата на преговорите“, заяви американският президент в комюнике, посветено на поисканото за целта от Конгреса допълнение към бюджета в размер на 33 милиарда долара.
Байдън ще участва в неделя във виртуално заседание на лидерите на Г-7, в което ще се включи и украинският президент Зеленски. То ще е по повод 8 май, годишнината от рая на Втората световна война в Европа.
Източник: zashtoto.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html