четвъртък, 28 март 2024 г.

Кирил Петков отива в САЩ без външния министър

Снимки: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заминава на работно посещение в Съединените американски щати, съобщават от МС. Той ще бъде придружен от министъра на енергетиката Александър Николов и на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи – вирусоложката Велислава Петрова. Външният министър Теодора Генчовска не е част от делегацията.

На 9 и 10 май премиерът Петков ще бъде във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво.

Посещението е и част плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газ и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори, де казва още в съобщението.

В рамките на визитата си във Вашингтон Петков ще разговаря и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкeн, със съветника на Президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан, с председателя на американския Конгрес Нанси Пелоси и с президента на Световната банка Дейвид Малпас. Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“.

Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html