сряда, 27 март 2024 г.

Лорер: Българските работодатели не искат „Газпром“ и плащане в рубли

Корнелия Нинова сн. БСП

„Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат от правителството, тъй като всеки един, който изложи на риск България в този момент поради личните си съображения, ще бъде наказан от избирателите“. Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер пред Нова телевизия в коментар на заплахата на вицепремиера Корнелия Нинова, че ако правителството вземе решение България да изпрати и един патрон за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Дали това е отговорната политическа позиция в този момент, попита Лорер по повод думите на Нинова и обясни, че страната ни трябва да подпомогне Украйна и военно-технически.

„Това ли е отговорната позиция, когато сме изправени пред икономически шантаж и цяла Европа се бие за своето бъдеще там, в Украйна, да слагаме идеологически съображения пред сигурността на страната. Вярвам, че дълбоко в себе си всички наши коалиционни партньори го разбират и знаят, че трябва да сме заедно, защото страната трябва да бъде подпомогната да излезе от другата страна“, коментира той.

Той бил дълбоко убеден, че въпреки различията по темата за оръжията за Украйна, коалицията ще намери формула, по която да продължи да работи, защото това е българският интерес. „Не мисля, че БСП ще излезе от коалицията. Ние сме готови на всякакви варианти, но мисля, че БСП много добре осъзнават къде е националният интерес в момента и в крайна сметка политическата мъдрост ще надделее“, допълни министърът. Според него предсрочни избори не се задават.

По повод критиките на президента Румен Радев, Лорер коментира: „В ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж – действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото вкъщи. В такава ситуация ние не можем да се делим на леви и десни, на млади и стари, на русофили и русофоби. Има място само за едно – за българи, които сме заедно и отговаряме заедно на заплахата, която има за нашата страна. Това е позицията, която очаквахме от президента. това е позицията, която аз искам да чуя от моя президент. Вместо това чух позиция на страх, на разединение, на въпроси на кого служим. Цялото българско общество очакваше много повече от президента си в този момент. Всеки път сме изказвали несъгласията си със случващото се там, но за пръв път имаме заплаха от Русия към икономическата сигурност на България и затова очаквахме от президента да има смелостта да застане заедно с нас и с ЕС. Той беше на икономически форум в Испания, а не в Русия, тоест много добре осъзнава къде е икономическият интерес на България. Испания изпрати кораби с оръжие за Украйна“, обясни още членът на ръководството на „Продължаваме промяната“.

Министърът разказа, че е разговарял с всички представители на българския бизнес, с работодателските организации. „Нито един от българските работодатели не иска „Газпром“, нито плащания в рубли, никой не иска България да нарушава санкциите срещу Русия. Но всички искат газ на разумни цени и при разумни условия. И тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите с „Газпром“ трябва да се случат на европейско ниво. И в момента правителството работи за осигуряване на доставки на газ на разумни цени“, обясни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html