четвъртък, 25 април 2024 г.

Радев порица „политиците, които никога не са рискували живота си“

Снимки: БГНЕС

Президентът Румен Радев отправи поредно критично послание към България, докато посещението му в Испания продължава трети ден.

Радев направи демонстративен полет със самолет Eurofighter на испанските Военновъздушни сили, след който напомни за миналото си като професионален военен и заяви, че мисията на колегите му е „да не допускаме войната да се разраства“.

„Трябва да го направим с професионализъм в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка на опустошителния потенциал на войната, с който политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. И това е нашата мисия – тъй като тези хора залагат на карта мира в обществата, мисията на професионалните военни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си“, каза Радев след полета.

Той отказа да отговаря на въпроси, след като българските журналисти го попитаха изрично дали критичното му послание е отправено към правителството в София.

Още преди заминаването си за Испания, президентът влезе в конфликт с кабинета на Кирил Петков заради отказа да плаща в рубли на „Газпром“ и решението на руския монополист да спре подаването на газ за Бълария. В четвъртък Радев обвини финансовия министър в „цинично“ отношение заради заявката му, че страната е готова да купува алтернативни газови доставки, макар на по-висока цена.

Румен Радев изрази благодарност на испанските въоръжени сили за това, че са му дали възможност да лети на „един от най-съвременните изтребители в света“. Група изтребители на испанските ВВС участваха в охраната на българското въздушно пространство в продължение на два месеца като част от политиката по съвместен air policing на страните от НАТО.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html