19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Асен Василев: Ще съдим Русия

Снимки: интернет

„От февруари бяхме готови за този момент. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще спази договорите си, но той настъпи. Нямаме и не очакваме да имаме прекъсвания в снабдяването. Преди около месец поискахме обща европейска схема за покупки на газ, защото при LNG в такива количества има нужда от внимателно планиране и доставки в големи мащаби. България направи собствени резервации на LNG-терминалите, но освен 3 млрд. кубични метра можем да пренасяме газ, към Румъния и останалата част от Европа или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа“. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Sky news, цитиран от Епицентър.

България ще се обърне към международен арбитражен съд, за да поиска неустойки, заради нарушението на договора от руска страна.

„Договорът казва, че плащаме в щатски долари по специална сметка на „Газпромбанк“. Всякакви промени по договора, които се предприемат едностранно – независимо колко любезно са поискани или колко любезно не са поискани – са промени по договора, с които отсрещната страна трябва да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази промяна в договора, което означава, че сега Русия го нарушава“, каза Асен Василев.

Той допусна, че Полша и България няма да са единствените засегнати държави, а прекъсването на газа е станало първо при нас, защото сме сред трите страни, при които графикът на плащанията към „Газпром“ е най-ранен.

„Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по договора и не приемат едностранни промени по него, вероятно ще се изправят пред същата ситуация“, каза той.

Василев отхвърли хипотезата, че прекъсването на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. „Турция също предоставя жизененоважно военно оборудване на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки“, коментира вицепремиерът.

„В момента има голям фокус върху доставките на военна техника, но трябва да планираме и за следващата зима, когато ще има нужда от логистична подготовка – да гарантираме достатъчно снабдяване с храни за Украйна, да гарантираме, че Украйна ще може да получи достатъчни количества газ, за да отоплява домакинствата и да поддържа икономиката си, да гарантираме, че всички логистични коридори работят. Това са критично важни проблеми и ако чакаме до септември-октомври – ноември, ще бъде много късно“, предупреди той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html