петък, 29 март 2024 г.

След 15-месечно разследване: Обвиниха медици за смъртта на Марадона

Снимки: REUTERS/Agustin Marcarian
Личният лекар и колегите му са проявили немарливост в критичните първи дни след мозъчната операция, която претърпя Диего Марадона. Притиснати от обществения интерес, прокурорите по делото не видяха бял ден през всичките тези месеци, за да съберат достатъчно доказателства срещу личния лекар на футболната легенда – Леополдо Луке и психиатъра му Агустина Косачов.
Дон Диего получи инсулт през ноември 2020 г., но неврохирурзите успяха да отстранят съсирека и прогнозите бяха оптимистични. Златното момче на световния футбол обаче пренебрегна предупрежденията на лекарите и побърза да се премести в специално наета за случая къща в покрайнините на Буенос Айрес, където трябваше да разчита на грижите на “своя д-р Луке” и още седем медицински лица. Именно там най-добрият футболист на XX век издъхна на 25 ноември, след като сърцето му спря да бие.
В първите часове и дни след трагичната вест д-р Леополдо Луке бе възприеман по-скоро като ценен източник на информация за последните мигове от живота на Дон Диего. Впоследствие започнаха да излизат смущаващи сведения, които превърнаха доктора от свидетел в обвиняем. Сега той и останалите медици от екипа му ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Ако се абстрахираме от сложните правни формулировки, разследващите обвиняват лекарския екип, че си е вършил работата през пръсти въпреки щедрото заплащане. Пациентът едва ли не е бил оставен на произвола на съдбата и никой не си е направил труда да отчете влошените жизнени показатели, налагащи повторна хоспитализация.
Заради тези си действия хората, наети да се грижат за здравето на гениалния голаджия, сега може да влязат в затвора. Грозят ги от 8 до 25 години лишаване от свобода, ако бъде доказана вината им в съда.
Самият д-р Луке вече няколко пъти се опита да свали подозренията от себе си с мотива, че най-важният пациент в кариерата му въобще не е изпълнявал лекарските предписания и след мозъчната операция е продължил да се разхожда по ръба на бръснача. Веднага щом излиза от упойката, Дон Диего заповядва да го “откачат от жиците”, за да продължи лечението си в домашна обстановка. Лекарите опитват да го убедят, че подобно решение не съответства на тежката операция, която е претърпял, но световноизвестният пациент не ще и да чуе за вариант да остане на легло. Неофициално се твърди, че той толкова настоява да се махне от болницата, защото там не предлагат алкохол и наркотици.
Какво е правил в последните часове от живота си Марадона, знаят само най-близките му хора. Аутопсията на тялото твърди, че той е починал от естествена смърт, но наследниците му настояват да бъде проведено разследване и така се стига до обвинението на осемте медици.
“Диего Марадона минаваше медицински прегледи всяка година и резултатите не предполагаха той да има някакви проблеми със сърцето. Не тялото, а психиката му беше болна заради системната злоупотреба с алкохол и различни забранени съставки”, разказва в съда д-р Луке, за да насочи вниманието на разследващите в различна посока. Психиатърът на Марадона – Агустина Косачов, със сигурност се е провалила с поставената й задача да освободи футболната легенда от вътрешните му демони.
Световният шампион от Мондиал’86 неуморно унищожава тялото си с алкохол и наркотици в продължение на десетилетия. Всички го обожествяват, но никой така и не се сеща да му помогне. Дори най-близките му хора очевидно са безмълвни свидетели на личностното му пропадане. След смъртта на легендата роднините стават значително по-активни и шумни, тъй като се налага да бъде преразпределено наследството на футболния гений. В банковите му сметки бяха открити жълти стотинки, но колекцията му от безценни предмети е огромна и се оценява на стотици милиони евро. Представете си само колко би струвало писмото на Фидел Кастро до футболната легенда с личния подпис на покойния кубински диктатор. Или пък китарата на известния в цяла Латинска Америка аржентински музикант Андрес Каламаро. В различни складове, собственост на Марадона, бяха намерени още престижни футболни награди и скъпи лични подаръци като часовника, връчен му от беларуския президент Александър Лукашенко и оценен най-малко на 300 000 долара.
И до този момент не е изяснено какво точно наследство остави футболният полубог на своите простосмъртни съпруги и деца. В същото време се водят тежки дела за бащинство от Еухения Лапровита и Мегали Хил, които също мечтаят да бъдат включени в списъка с наследници. Битката няма да е лесна и едва ли ще приключи скоро. Същото важи и за съдебната битка срещу хората, които волно или неволно съкратиха дните на Марадона на тази земя.
Но той живя изключително пищен, шумен и неправилен живот, така че нямаше как краят му да е мирен и подреден.
Източник: spomen.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html