сряда, 24 април 2024 г.

Наско Сираков на 60, дари 60 000 в. на „Левски“ (обновена)

Снимки: Фейсбук
Днес мажоритарният собственик на „ПФК Левски“ и легендарен нападател на тима Наско Сираков празнува своя 60-ти рожден ден.
Сираков е роден на 26 април, 1962 година в Стара Загора, и е син на големия български борец Петко Сираков. На 13-годишна възраст започва да тренира в школата на „Левски“. Играе като централен нападател, а първите си крачки към мъжкия тим на „сините“ прави в мачовете между първия състав на клуба и юношите старша-възраст. Тогава той грабва вниманието на треньора Иван Вуцов и се превръща в първия от задаващото се „златно“ поколение на „Левски“, който дебютира за мъжете през сезон 1979/1980. Записва още два мача, след което е пратен да се обиграва в други отбори. В „Хасково“ под ръководството на треньора Сашо Костов отбелязва 9 гола и спомага за най-доброто класиране на тима – 8 място в „А“ група.
След повторното си завръщане на „Герена“, Сираков се превръща в легендата, която всички познаваме и днес и заедно с играчи като Емил Спасов, Михаил Вълчев, Емил Велев, Николай Илиев, Борислав Михайлов и Божидар Искренов се оформя като голямата зцезда в смятания за един от най-силните отбори на „Левски“ за всички времена.
За шест сезона, до лятото на 1988 година, Сираков отбелязва 116 гола. Те помагат на „сините“ да спечелят три пъти шампионската титла на България, веднъж Купата и три пъти Купата на Съветската Армия. Сираков става и голмайстор на първенството през сезони 1986/1987; 1987/1988.
Особено паметна е кампанията през 1986/87 година. Тогава Сираков бележи 36 гола в 27 мача и печели „бронзова обувка“, която е дарена за музея на „Левски“.
Представянето на нападателя в този период му носи и трансфер в „Сарагоса“ през лятото на 1988 година. Бързо се превръща в един от любимците на сръбския треньор Радомир Антич, а за целия си престой на „Ла Ромареда“ той отбелязва 10 гола в 41 мача. След това има и един сезон за „Еспаньол“, където се разписва три пъти в 24 мача.
През лятото на 1991 година Сираков се завръща в „Левски“. Става голмайстор на „А“ група с 26 гола, но „сините“ остават на второ място в класирането. През 1992 преминава във френския „Ланс“, но там остава само половин сезон, след което се връща отново на „Герена“. През 1994 става капитан на отбора. Вкарва 30 гола в шампионата, което отново го прави голмайстор на първенството. През 1994/95 е с основен принос за титлата на „сините“, вкарвайки 12 гола в 10 срещи.
През есента на 1994 година, Сираков се увековечава в „синята“ история, след като вкарва 4 гола във вратата на ЦСКА при историческата победа със 7:1
Това е и последната му кампания за „Левски“, като след това играе за „Ботев“ (Пд) и „Славия“. За „сините“ записва 264 мача и 209 гола, което го прави №1 във вечната ранглиста на клуба, като държи лидерската позиция както за голове в първенството, така и за Купата на България.
За националния отбор е изиграл 82 мача, като отбелязва 23 гола. Участник на световните първенства през 1986 (гол срещу Италия) и 1994 г. (гол срещу Аржентина). Бронзов медалист от САЩ 94. Участник на европейското първенство през 1996 г.
През 1998 г. е назначен за изпълнителен директор на „Левски“. Като ръководител на „Герена“ има 5 титли (1999/2000, 2000/2001, 2001/2002, 2005/2006, 2006/2007), 5 купи (1999/2000, 2001/2002, 2002/2003, 2004/2005, 2006/2007), 2 суперкупи (2005, 2007), 1/4-финал в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/2006 и участие в груповата фаза на Шампионската лига (2006/2007).
Най-запомнящ се остава тандемът му със Станимир Стоилов и подвизите, които тимът постига в Европа. По това време „Левски“ е еталон за организация в българския шампионат. Следва период през 2013-ата година, за да се стигне до завръщането му като мажоритарен собственик през 2020 година, в може би най-тежкия период на клуба както от финансова, така и от спортно техническа страна.
Навръх своя 60-и рожден ден Наско Сираков направи дарение към „Левски“ на стойност 60 000 лева. Новината разкри самият мажоритарен собственик през сайта на клуба.
„Скъпи левскари,
Днес навършвам 60 години и е време за равносметка за изминалия път. Благодарен съм на Бог за всичко, през което преминах. Хубавото ми даваше сили и вяра, лошото да осмислям, да впрягам волята си, да не се отказвам и да продължавам. Победите са ме окрилявали, а загубите са ме учили.
Правил съм добрини, правил съм и грешки. Надявам се да простите грешките, защото чрез тях откривах истината. Тези 60 години не бяха леки, но знам, че това ме направи по-силен, по-устойчив и по-мъдър. Всичко в живота си съм постигал с много труд и нищо не получих даром. Благодарен съм на съдбата за моето семейство, което ми дава любов, сили и вяра. Благодарен съм на съдбата, че отреди да бъда Левскар.
Целият ми живот от 12-годишен до днес е посветен на великия, син клуб. През всички тези години сърцето ми е отдадено на синята идея. Понякога е туптяло от гордост и радост, понякога е кървяло от болка, гняв и обида. Преживях изумителни мигове като футболист и ръководител с любимия си отбор. Постигнах впечатляващи резултати, купи и победи. Преживял съм неповторими мигове пред препълнени стадиони със синята фланелка.
От две години съм собственик на Левски, благодарение на вас. Казвал съм ви и преди, ще повторя и днес: смятам себе си за Пазител на акциите на клуба. Станах такъв в най-тежкия момент от вековната история на “Левски”. Заложих името си, което бях градил много години. Кой ли не ми каза, че това е абсолютен риск и обречена кауза. Напълно осъзнавах в какво състояние поемах любимия си клуб. Но това не ме уплаши, колкото и да беше страшно. Спасяването на моя втори дом чувствах като житейската си мисия.
Щастлив съм, че през последните месеци, благодарение на Мъри Стоилов отборът се изправи и се върна в играта. Дълбоко оценявам и безкрайно благодаря, че в тези трудни времена, в които живеем, всички вие сте до нас и отделяте от личните си средства за да спасите нашия любим отбор. Неописуемо е чувството, което изпитах, когато в петък напълнихте стадиона и показахте, че левскарския дух е жив и винаги ще бъде жив. Всички ние доказахме, че обединени можем всичко и ще се преборим за спасението на любимия ни син столетник!
Скъпи левскари,
Благодаря ви за всичко, което правите. Историята ще го помни, така, както днес ние помним онези, които издигнаха нашия стадион в трудните за “Левски” времена. Благодаря и на тях, които вече не са между живите, но са причина великия ни Левски да бъде това, което е – Светиня! Благодаря и на тези, след нас, които съм сигурен, че със зъби и нокти, душа и сърце ще се борят за съществуването на синята крепост, така, както го правим ние днес!
На днешния ден, в който навършвам 60 години, аз – Левскаря, дарявам 60 000 лева на моята любов „Левски“. Това ще осмисли празника ми и направената равносметка. Този подарък към клуба ми, който все още е в тежко финансово положение ще ме направи истински щастлив.
А аз получих най-големия си подарък от Съдбата – това да съм начело на „Левски“ в най-тежкия момент от съществуването му и да давам всеки ден цялата си любов и енергия за спасяването и просперитета му.
Левски е вечен!
Ваш Наско Сираков“.
Източник: facebook.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html