четвъртък, 25 април 2024 г.

Българска делегация заминава за Киев

Снимки: БГНЕС; архив

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков в ексклузивно интервю за NOVA.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

БСП остават категорично „против”, „Демократична България” и „Има такъв народ” са „За” изпращане. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

„Всеки от нас ще направи стъпка назад, ще помисли стабилността на България колко е важна, за украинците, на които трябва да помагаме. Каква трябва да ни е общата позиция вместо политическото говорене – да хвърляме червени линии и да размахваме знамена“, каза премиерът.

„Г-н Кулеба аз го разбирам. За мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая аз съм премиер и имам коалиционни партньори, които имат ясни червени линии и моята задача не е да се правя на най-смелия. Ето затова аз ще ги поканя да отидем в Киев, защото човек не може да вземе по-информирано решение, отколкото когато е там. И се надявам, че тази седмица, докато парламентът в момента е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и накрая всеки един от нас ще направи стъпка назад. Ще помисли стабилността на България колко е важна“, допълни той.

„Надявам се, че и двата коалиционни партньора – ДБ и БСП ще стигнат до общ език, зад който всички ние да се обединим. А „Продължаваме промяната“ ще бъде лидерът в този диалог. Видяхме какво се случи, когато имаше малък конфликт около БНБ. Започнаха да се хвърлят обиди. Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира. БНБ бе добър пример – когато не се мисли коалиционно, как може заедно да работим, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това бе добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица и да се обединим под обща позиция“, каза още Петков.

И потвърди, че ръководителят на бежанския щаб полк. Валери Рачев се е оттеглил по лични причини. „По никакъв начин не искам да му създавам чувство за вина, че се оттегля. Аз само мога да му благодаря за това, което направи. Той посрещна първия удар, първата вълна“, заяви премиерът.

Източник: nova.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html