петък, 29 март 2024 г.

Киев: Разбираме руската роля в историята ви, но Русия днес е друга

Снимки: БГНЕС
С благодарност за подкрепата към Украйна и украинския народ от самото начало на войната започна изказването си по време на брифинг с българския си колега Теодора Генчовска украинският външен министър Дмитро Кулеба, който празнува днес 41-ия си рожден ден по време на посещението си у нас.
„Дойдох да благодаря на България за това, че подкрепяте украинската държава и народ. От самото начало на руската агресия България ясно и последователно изразява подкрепа за Украйна както в ЕС, така и в НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционно добрите ни отношения, но заради това, че осъзнава, че сигурността на Украйна означава сигурност за България. Ние не се бием само за Украйна, но и заради вас, за да не може Русия да причини щети на вашата страна“, заяви украинският първи дипломат и изрази благодарност към страната ни и за подкрепата за европейската перспектива на Украйна.
Кулеба посочи, че е наясно с ролята на Русия в историята на България, добавяйки, че исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. „Но днешна Русия не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, каза Кулеба.
Той сподели, че като малък, през 90-те години, дошъл с родителите си с ферибот от Одеса във Варна. „Прекарахме чудесна ваканция на плажовете в България, купих си няколко компактдиска с рок музика, бях малък, за да пия българско бренди тогава, но ядох вкусна храна. Ще работим за още по-тесни отношения между нашите страни“, добави украинският външен министър.
В краткото си съвместно изявление с Генчовска, след което нямаше възможност са въпроси, той не засегна най-чувствителната тема, която по информация на БНТ се очаква да е част от разговорите в хода на визитата му: въпросът за официалната доставка на оръжия за Украйна – нещо, което България засега не предоставя.
Кулеба завърши изложението си с изразяване на надежда, че по-скоро ще дойде денят, когато мирът в района на Черно море ще се възстанови, страните ще се върнат към културата и туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци.
Междувременно Генчовска поясни, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна съобразно своите възможности. „В момента за целия украински народ е много важно да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, както и цялата демократична общественост подкрепят Украйна“, каза още Генчовска. Тя подчерта, че вече над 90 000 бежанци от Украйна са пристигнали у нас, бягайки от военния конфликт.
Посещението на Кулеба бе обявено късно в понеделник. Днес стана ясно, че то ще продължи поне и утре, когато той ще се срещне и с президента Румен Радев.
Източник: investor.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html