четвъртък, 28 март 2024 г.

Какво ще стане, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО?

Снимки: интернет
Ако Финландия влезе в НАТО, границата на Алианса с Русия ще се удвои. От друга страна, НАТО ще може да разчита на една от най-големите и модерни армии в Европа. В момента границата по суша между НАТО и Русия е 1300 километра. Тя би се увеличила двойно до 2600 километра, ако Финландия се присъедини към Алианса, пише „Дойче Веле“.
Ако Хелзинки стане част от Алианса, значително ще се увеличи източния фланг на НАТО, който трябва да се охранява, но от друга страна – добре обучената и добре въоръжена финландска армия би била само от полза за съюзниците. „Във Финландия продължава да има наборна служба. Финландия е в състояние да мобилизира армия от 280 000 войници. Това е една доста голяма армия в модерна Европа“, казва професор Якоб Вестберг от шведския Университет по отбрана в Стокхолм.
А ако и Швеция, която няма обща граница с Русия, се присъедини към Алианса, това значително ще опрости операциите на НАТО в Балтийско море – при това положение всички крайбрежни държави извън Русия ще бъдат членове на западния военен съюз. Швеция би вкарала в НАТО остров Готланд, от който може да се отбранява голяма част от Балтийско море и балтийските страни като цяло.
„На Русия ще ѝ стане по-трудно да оперира в Балтийско море. Швеция има пет много модерни подводници, които биха допълнили флотата от Полша и Германия“, казва военният експерт Вестберг пред ДВ. Освен това шведските ВВС разполагат с над 100 модерни изтребителя.
Армиите на Финландия и Швеция си сътрудничат с НАТО отдавна 
От военна гледна точка Финландия и Швеция са готови да се присъединят незабавно, смятат в централата на НАТО в Брюксел. Техните армии сътрудничат със силите на Алианса от години. Финландски и шведски войници се включиха във водената от НАТО мисия в Афганистан. А със САЩ и двете страни работят в тясно сътрудничество в сферата на въоръжаването и обучението още от 2015-а година. Финландската министър-председателка Сана Марин от седмици демонстрира, че държи ясен курс към НАТО. Финландският парламент предстои в най-скоро време да обсъди нов отбранителен план след нападението на Русия срещу Украйна. Очаква се решението да бъде взето до края на юни.
Повечето финландци са „за“
Бившият финландски премиер Александър Щуб смята, че заровете вече са хвърлени – при положение, че според последните допитвания 62 процента от финландците поддържат отказа от „активен неутралитет“ и присъединяването към НАТО. „Нашето население се ръководи от един, както аз смятам, оправдан страх: ако Путин може да избие сестрите си и братята си в Украйна, защо да не може да направи същото с Финландия?“, казва Щуб пред ДВ. Водещото усещане е, че финландците не искат никога повече да остават сами, както по време на войната със Съветския съюз през 1939/1940 година, когато Финландия губи около 9 процента от територията си, допълва Щуб.
И Швеция преосмисля неутралитета си
Шведската позиция е по-обрана. След среща с финландската си колежка министър-председателката Магдалена Андершон заяви, че новата ситуация със сигурността трябва да се обсъди подробно и бързо. „Ние в Швеция смятаме, че от 200 години насам, от времената на Наполеон, имаме мир, защото сме отхвърлили всички военни съюзи“, казва отбранителният експерт Якоб Вестберг. Сега този ефективен неутралитет е поставен под въпрос, отбелязва Вестберг. „Трябва да преоценим положението с нашата сигурност.“
В Швеция управляващата Социалдемократическа партия трябва да промени първоначалната си позиция по отношение на членството в НАТО, за да може то да стане факт. През есента предстоят избори и не е напълно сигурно кога би могло да бъде взето решението за отказа от неутралитет.
НАТО отваря широко вратите си към Стокхолм и Хелзинки
На последната среща на върха на НАТО в Брюксел правителствените ръководителки на Швеция и Финландия усетиха настроенията по въпроса за евентуалното членство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг въобще не скри, че Алиансът подкрепя присъединяването на двете страни.
Те нямат и нужда от продължителен присъединителен процес – като западни демокрации и дългогодишни партньори на НАТО. Сегашните 30 държави, които членуват в Алианса, трябва единодушно да се съгласят с влизането на Швеция и Финландия в организацията. Но тъй като до момента никой не е изразил противно мнение, покана за започване на присъединителни преговори може да бъде отправена още на планираната за края на юни среща на НАТО в Мадрид.
На 200 километра от Санкт Петербург
Както може да се очаква, руското ръководство подлага на остра критика възможното разширяване на НАТО. „Ние нееднократно сме казвали, че Алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация и неговата по-нататъшна експанзия няма да донесе стабилност на европейския континент“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
С приемането на Финландия НАТО ще се приближи много до Русия. При това положение границата на Русия с НАТО на северозапад ще бъде отдалечена само на 200 километра от Санкт Петербург.
Източник: dw.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html