вторник, 16 април 2024 г.

ГЕРБ отново е първа политическа сила

Снимки: интернет

Отлив на подкрепа за партиите от управляващата коалиция, консолидация сред привържениците на ГЕРБ, мобилизация на радикален вот – това показва национално представително проучване на „Алфа рисърч”, проведено между 8 и 14 април 2022 г. сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Политическата турбулентност през последните два месеца предизвиква и ускорена динамика в електоралните нагласи на българите. Регистрираните към момента предпочитания изглеждат по следния начин:

С 21.7% от решилите да гласуват, ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП, а основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро критикуваните партийни лидери, Бойко Борисов запазва доверието на 19.1% от пълнолетните българи.

Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, задълбочил се още повече след публичните раздори между коалиционните партньори, отчитат от „Алфа рисърч”. Преобладаващи са песимистичните очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи. Кредит на доверие избирателите дават в борбата с корупцията и съдебната реформа. Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари – април 2022 г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html