петък, 29 март 2024 г.

Пожар на крайцера „Москва“, Украйна твърди, че е поразен от нейни ракети

Снимки: Ройтерс
Флагманът на руския Черноморски флот – ракетният крайцер „Москва“, е понесъл сериозни щети от експлозия, съобщиха руски медии на фона на заплаха на Москва да порази командни центрове в Киев, предаде АФП.
С навлизането на войната във седмата ѝ седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна, която включва хеликоптери и бронирани машини.
Щетите на „Москва“ са предизвикани от взрив на амуниции „в резултат на пожар“, съобщи руското министерство на отбраната, което допълва, че причината за пожара се разследва. Губернаторът на Одеса отговори, че украинските сили са ударили кораба с ракети, а президентският съветник Олексий Арестович каза, че „ние не разбираме какво е станало“.
Крайцерът доби известност в началото на войната, когато призова украински войници на Змийския остров в Черно море да се предадат, което категорично бе отхвърлено. Преди това „Москва“ е бил разполаган в Сирия, където осъществяваше военноморската защита на базата на руските сили „Хмеймим“.
Екипажът, който обикновено е около 500 души, е бил евакуиран, а руското министерство на отбраната съобщи, че „корабът е сериозно повреден“.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html