четвъртък, 28 март 2024 г.

Джамбазки: Незабавна оставка на министър Генчовска, ако е обещала пускането на Македония в ЕС

Ангел Джамбазки. Снимка: Булфото

Незабавна оставка на министъра на външните работи Генчовска, ако е обещала пускането на Македония в ЕС! Говорила ли е задкулисно в Люксембург по темата на среща с външния министър на Германия? Нужен е ясен отговор!

Това се казва във видеообръщение на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, разпространено чрез Фейсбук страницата му. Повод за тази остра реакция е получено прессъобщение от страна министъра на външните работи на Германия, в което се твърди, че българският министър Теодора Генчовска е поела ангажимента съвсем скоро и без никакви условия България да даде зелена светлина за започване на преговори с РС Македония за членство в ЕС.

Ако е вярно – това е недопустимо и единственият ход на българския външен министър е оставка! Защото, ако такова съгласие и такъв разговор, ако е воден от все още външния министър Генчовска, ще означава национално предателство. Ще означава, че нашите основателни подозрения за това, че правителството е сглобено само и единствено с цел национално предателство, се оправдават. (…) Това ще означава, уважаеми съратници, че българското правителство върви по тази линия на предателството, за която Ви предупреждаваме няколко пъти. А именно – около 24 май в Рим, в деня, в който се почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, пред гробницата, в която почиват мощите на Св. Кирил, на съвместно отбелязване на годишнината от делегациите на Република България и Република Северна Македония, да бъде направено заявление, с което да бъде извършена първата стъпка към предателството“, категоричен е Джамбазки.

В обръщението си той подчертава незабавната нужда от отговор на министъра на външните работи на Р България Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН – партия, която се кълне, че ще напусне управляващата коалиция, ако се допусне компромис с българската позиция. Това лицемерие ли е или поредната игра на управляващите?

Което и да е от двете, съпредседателят на ВМРО е безкомпромисен и заради поредната информация за поредната среща по темата, която идва от трета страна, а не от българското правителство и пита:  „Има ли проведен разговор с министъра на външните работи на федерална република Германия, в който българският външен министър да се е съгласил, че трябва Северна Македония да започне такива преговори? И ако има такъв разговор, искам незабавно оставката на тази жена. Ако не е – това вече е дипломатически скандал и българското правителство трябва да излезе с официална позиция, каквато е и разпространената от министъра на външните работи на Германия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html