четвъртък, 28 март 2024 г.

Йотова за министрите: Неуверени, пиша им 4 и половина

Снимки: интернет

„Неуверени са първите стъпки на правителството, нужна е повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството засега“. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по Nowa News.

100 дни на правителството

„Представях си една много по-сериозна алтернатива, но трудно се случват промените в една четворна коалиция. Имам надежда в една управленска програма със срокове. Предстоят инвестиции, за мен коалицията е стабилна, колкото и трудно да се взимат решенията. Ако нещо не харесвам, това е прекалената феодализация на министерствата по партии“, заяви още вицепрезидентът. Все пак за Илияна Йотова на този етап, в кризите, кабинетът се справят сравнително добре. Тя би искала да има повече решителност в съдебната реформа.

„Правителството има сто дни, но няма 100 шанса, то дойде на вълна от надежди, те бяха натоварени с големи очаквания от бързи промени. Трябва да сме обективни, не помня българско правителство да е разтърсвано от толкова много кризи. Има добри предложения и първи стъпки, но искаме резултати“, подчерта Йотова. „Чакам след толкова години да видя електронното правителство. Инфлацията се нуждае от по-стройна програма, която да развива бизнеса, не да чакаме на компенсации и помощи“, отбеляза още тя.

Войната

„Опасността от глобален конфликт е най-голяма от много години насам, но надеждата идва от преговорите, които се водят в Европа. Българските институции отговориха адекватно на предизвикателството още от самото началото“, смята вицепрезидентът. „Няма промяна в позицията на президентството, няма разминаване, търси се как максимално да бъде защитен българския интерес, ние не трябва да изпълняваме всичко, което ни се каже“, категорична е тя. „Анексирането на Крим постави голямата тема за енергийните доставки от Русия. Сега вече се стигна до споразумение за общо закупуване на газ от различен доставчик. Днес тази стратегия е напълно възможна. България ще има много важна функция, ние имаме хранилище за втечнен газ, а седем държави от ЕС нямат“, отбеляза Йотова. Тя подчерта, че Крим е анексирана територия от страна на Русия, а Румен Радев никога не е оспорвал това, репликата му е била за актуалното състояние в онзи момент.

Рокадите в кабинета

„Учудващо е отстраняването на кадрите на служебното правителство от кабинета, но е важно да се избегне назначаването на „калинки“, смята Илияна Йотова. „Правилно е постъпил премиерът Петков да освободи Стефан Янев като министър на отбраната, защото беше ясно, че между тях е има недоверие. Янев е бил прав, да изяви позицията си открито“, отбеляза тя. Според Йотова политическият проект на Стефан Янев би получила много симпатии от много формации, но подчерта, че президентството не се занимава с партийно строителство.

Руският посланик

„Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение“, категоричена бе Йотова.

Конституция

„Нашият проект за Конституция е готов и ще го представим на парламента, но чакаме да видим и предложенията от народните представители. Целият проект не съм чела, но съм запозната с някои предложения. Имам информация и за промяна в съдебната система, но не може да се говори за промяна в държавното управление, това беше изборен похват на някои от партиите, в това няма нищо вярно“, категорична е Йотова.

Радев – Петков

„Няма напрежение между Президентството и кабинета, нашата позиция е чиста и откровена. Нашата отговорност е пред българските граждани, когато виждаме проблеми, излизаме и откровено ги посочваме, ние не сме PR на правителството, нито критици“, подчерта вицепрезидентът.

Арестите

„Върховенството на закона, ако се спазваше в България, нямаше да има два мониторингови доклада от ЕС“, заяви Йотова. „От вчера има новина за разследване от европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Реторичен е въпросът защо българската прокуратура не се е занимавала с тези злоупотреби. Това е лош сигнал към Европа, проблемът е, че имаме още много да вършим“, добави тя. „Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам“, каза Илияна Йотова.

Източник:  trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html