четвъртък, 18 април 2024 г.

Борисов: Партиите в коалицията са в етап „да се изпотрепат“

Снимки: интернет

Бившият премиер Бойко Борисов нареди на парламентарната група на ГЕРБ да не внася вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Лидерът на партията говори по време на сбирка на организацията във Варна.

„Вот на недоверие не трябва да внасяте, това ще ги консолидира“, заръча Борисов, според когото партиите в коалицията са в етап „да се изпотрепат“, като даде за пример кандидатурите за управител на БНБ на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Малко по-късно в речта си Борисов добави, че в един момент и президентът Румен Радев ще разбере, че е нужно обединение, намаляващо омразата и отново повтори, че вот на недоверие не трябва да има.

„Няма вот. Българите трябва да видят двуличието на Слави, Корнелия, тези от „Да, България“, каза Борисов.

На присъстващите в залата той каза да не викат „Оставка“ на правителството, тъй като „тези трябва да останат докато станат 0%, за да се изчисти България от тях“.

По време на изказването си Борисов повтори основните критики срещу правителството – изтеглени заеми, липса на военна помощ за Украйна, като включи и потенциална корупция заради меморандума с компанията Gemcorp, който определи като „1 млрд. долара в чекмеджета“.

Борисов цитира и доклада на „Амнести инернешенъл“, в който се посочва, че през 2021 г. медийната свобода се е влошила още повече, като за това свидетелстват заплахите и опитите за сплашване на журналисти, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупцията, се сблъскват със заплахи и клеветнически кампании, включително и от държавни служители.

Авторите на доклада дават пример с изказването на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който през април миналата година в телевизионно предаване заплаши репортер с отрязване на крайници, след като журналистът неволно обърка имената на две политически партии по време на предаване на живо.

Поименно в доклада се споменава и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който пък през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двама телевизионни водещи и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. В доклада се подчертава, че не са последвали санкции за нито едно от изброените политически лица.

Борисов коментира споменаването на Йорданов и Рашков, като на действия на вътрешния министър отдаде и освобождаването на журналистката от Би Ти Ви Биляна Гавазова. Малко след това лидерът на ГЕРБ се скара на висок тон на присъстващите журналисти в залата, че дават пълен медиен комфорт на управляващите и им правят кризисен пиар. Учуди се как не е проверено колко жито е купила властта за държавния резерв и защо медиите не са сумирали изтеглените дългове от правителството. „Арестите ни имат десетки часове ефирно време, кредитите минават за 10 секунди“, оплака се Борисов.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html