сряда, 24 април 2024 г.

„Продължаваме промяната“ води с 1% пред ГЕРБ

Снимка Интернет

„Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са с изравнени електорални позиции, като разликата между тях е 1 процент в полза на „ПП“. Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, посветено на 100 дни на кабинета „Петков“ и един месец от войната в Украйна, съобщи БНР. Правителството отбелязва спад в доверието, като анкетираните му поставят оценка „Добър“ – 3,80. Единствената институция с положителен рейтинг е президентството. Близо 80 на сто от участниците в допитването смятат, че най-важният проблем, с който трябва да се справи правителството, е овладяването на повишаването на цените.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са в зоната на негативен рейтинг – с доверие около 38 – 37%, сочи изследването. За правителството се отчита малко над 36 на сто одобрение, срещу близо 60 на сто неодобрение. Въпреки лекия спад в рейтинга на държавния глава той остава с високо доверие – над 49 на сто, с процент превес пред премиера Петков. Анкетираните смятат, че Румен Радев е политикът, който определя в най-голяма степен политиката в България.

С най-високо недоверие са Красимир Каракачанов, Бойко Борисов – със 73%, Корнелия Нинова – 76%, Костадин Костадинов и Мустафа Карадайъ – със 78 на сто недоверие. Ако изборите са сега, 24% ще гласуват за ПП, 23% за ГЕРБ-СДС, 11 на сто за БСП, малко над 10% посочват, че ще подкрепят ДПС.

Моментната картина в изследването показва, че ако се яви партия на Стефан Янев, над 3 на сто биха гласували за нея, а над 20% казват, че е възможно да я подкрепят.

На въпрос кога е вероятно да се проведат следващите избори за Народно събрание, 57 на сто от запитаните смятат, че ще има предсрочни избори до края на следващата година, като малко над 27% от тях смятат, че изборите ще бъдат още преди края на тази година. 25% посочват, че този парламент ще изкара целия си 4-годишен мандат.

Според данните Народното събрание остава с традиционно негативно доверие – близо 65 на сто. Отчита се промяна в нагласите към армията, които са станали леко негативни, както и към полицията, към която нагласите са станали силно негативни. Съдът е с твърдо отрицателен рейтинг, а прокуратурата е с най-високо неодобрение – близо 74 на сто.

Анкетираните са запитани и дали одобряват действията на МВР в нощта на 17 март, когато бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, като малко над 31% смятат, че действията на МВР са били правилни, но прокуратурата ги е саботирала.

Близо 60 на сто от анкетираните посочват високите цени, инфлацията и ниските доходи като най-сериозните проблеми у нас. Такъв е процентът от участниците, които смятат, че ситуацията в страната през следващите месеци ще се влошава.

Изследването отчита двойно покачване на мненията, че войната в Украйна е най-сериозният проблем пред страната – от близо 7 на сто в началото на войната сега процентът се е покачил до 14 на сто.

Другите проблеми, които се посочват, са лошото управление на страната и борбата с корупцията. 70 процента от анкетираните смятат, че НАТО и ЕС най-добре гарантират националната ни сигурност, а 12 на сто смятат, че това е Русия. Рязка промяна се отчита в нагласите спрямо Русия и президента Владимир Путин – съответно 50% и 67% отрицателното отношение.

На въпрос как оценяват позициите на президента Румен Радев по отношение на войната в Украйна, над 47 на сто посочват „по-скоро като балансирани“, близо 34% – „по-скоро като проруски“, а 22 на сто не могат да преценят.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е извършено в периода 25-29 март 2022 г. сред 1021 пълнолетни граждани по метода стандартизирано интервю „лице в лице“, със собствено финансиране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html