петък, 29 март 2024 г.

Проверяват депутат от „Възраждане“ за престъпление против републиката

Снимки: интернет

Специализираната прокуратура започва проверка във връзка със сигнали на граждани, че български народен представител е извършил престъпление против републиката – подбуждане на чужда държава към война срещу България.

От пресцентъра посочиха, че инициалите на народния представител са Е.Г. (Елена Гунчева), а проверката е по следния текст от чл.98 на НК: „Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“.

След приключване на проверката Специализирана прокуратура ще предостави допълнителна информация. Текстът е в раздел „Предателство и шпионство“ на Наказателният кодекс и предвижда наказание от 5 до 15 г. затвор.

По-рано посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител. Това се казва в съвместно изявление на дипломатите, изпратено до медиите.

„Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, пише още в общото становище.

На 18 март депутатът Елена Гунчева от ПГ на „Възраждане“ направи публикация в социалните мрежи, в която се казва, че „Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html