петък, 29 март 2024 г.

Ще носим маски и след 1 април

Сн. интернет

Всички ковид ограничения трябваше да отпаднат от 1 април, но явно следващата седмица се готвят редица промени, за да останат част от мерките.

„Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка“, каза пред бТВ председателят на комисията по здравеопазване в парламента – доц. Антон Тонев.

„Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали“, обясни още той. Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 г. страната ни първоначално беше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент.

Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван. Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

„Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните. Болните продължават да се лекуват по досега установения ред“, каза още Тонев.

Той заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка в хибридния му вариант „Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване.

Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична“, обясни председателят на здравната комисия.

Източник:  standartnews.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html