19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Радев: Търсим самолети „втора ръка“ на лизинг

Снимки: БГНЕС

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители „втора ръка“ на лизинг. Това обяви държавният глава пред журналисти в Брюксел след срещата на високо равнище на НАТО.

Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви Радев. Президентът допълни, че е поставил въпроса за осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия. От думите му стана ясно, че ако не стане американския вариант, то Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите. „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от други наши партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да говорим по този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

Радев напомни, че заради забавянето на доставките на F-16, се очаква България да разполага с оперативни ексадрилни способности за новите изтребители чак към 2030-а г.

Президентът коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. „В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отива на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП“, допълни Радев.

По време на срещата не е обсъждан въпросът кои страни осигуряват оръжейна помощ за Украйна и кои не, поясни президентът. Доставката на военно оборудване е решение на държавите-членки, уточни той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html