сряда, 24 април 2024 г.

Първата ракета в тениса се оттегли с пост в социалните мрежи

Снимки: Туитър
Световната №1 в женския тенис Ашли Барти обяви изненадващо, че се отказва от спорта. Напълно неочаквано, мистериозно и трудно обяснимо, но австралийката спира с играта на 25 години, когато е на върха в ранглистата и играеща великолепно, съобщава Dir.bg.
Барти спечели Откритото първенство на Австралия през януари и има общо три титли от Големия шлем за последните 3 сезона – взе още трофеите на „Уимбълдън“ 2021 и „Ролан Гарос“ 2019.
Очакваше се през тази година да атакува всички четири приза в Шлема и да затвърди и без това достатъчно убедителната си преднина на върха на ранглистата. Вместо това рано тази сутрин българско време дойде видеосъобщение в Инстаграм профила на австралийката, разпространено от всички световни информационни агенции:
„Знам колко много усилия се изисква да си на върха, да даваш постоянно най-доброто от себе си – казва тя. – Нямам сили повече за това. Нямам мотивацията и физическата подготовка, както и емоционалната. Напълно приключена съм в това отношение. Благодарна съм на тениса, на всички в тура. Осъществих мечтите си и постигнах дори повече от това, което съм искала. Сега съм готова за други мечти, друг живот… Оставям ракетата встрани.“
Това е второто отказване на Барти в кариерата, макар първото да е съвсем различно. Когато бе на 17 години и вече професионалистка, тя се оттегли от WTA тура за няколко месеца, обидена от липсата на покана за турнир.
Сега е съвсем друга история – говорим за световната №1, която изкара 121 седмици на върха на ранглистата. Оттегля се с 24 милиона долара, спечелени от наградни фондове и още толкова (поне) като лице на големи компании в рекламните им стратегии.
Барти винаги е била странна птица, различна от звездите в тура. Тя обича да прекарва време с приятелите си, а не по партита около големите надпревари с лъскави рокли и цялата суета.
Отпразнува триумфа си с в Мелбърн с бира в местен бар, където бе цялата тайфа от детските и години.
През 2020-а в разгара на пандемията отказа да напусне Австралия и пропусна реално целия сезон, за да не пътува по света в сложната ситуация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html