четвъртък, 25 април 2024 г.

Бориславова: Всичко в тази държава тече

Снимки: БГНЕС
Българското правителство подготвя законопроект, с който ще бъда обособена собствена администрация на Европейската прокуратура в България. Това заяви на брифинг късно снощи началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова след срещата на министър-председателя с представителите на Европейската народна партия, които са на посещение у нас.
„Личното уверение на премиера е, че той ще направи всичко възможно, за да може тази институция да работи абсолютно безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които подготвяме в момента и се надявам до една седмица да можем да ви представим, насочени към това Европейската прокуратура да има у нас своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната“, обясни Бориславова.
И още – премиерът е запознал пристигналите в София двама представители на Европейската народна партия с фактите около задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата ръководителка на правителствена информационна служба Севделина Арнаудова.
Лена Бориславова поясни, че Кирил Петков е запознал представителите на ЕНП със системните проблеми на българското правосъдие и управлението на евросредствата у нас:  „Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системите нарушения и подозрителни кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа за ситуацията с язовирите и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на автомагистрала „Хемус“. С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент бяха обсъдени и възможностите за това как европейските институции и българските институции могат да започнат да работят по-добре“.
Говорителката на Петков отрече да е оказван политически натиск за задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов: „По никакъв начин не е оказван политически натиск. Единственото, което е, както казах и преди, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи“.
Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни защо: „Те са тук на една неутрална мисия за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти и обстоятелства“.
Тя заподозря прокуратурата за това, че в няколко сайта са изтекли свидетелските показания на премиера Петков: „Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея“.
Източник: frognews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html