сряда, 24 април 2024 г.

Забраняваме износа на олио?

Снимки: интернет

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова определи като изкуствено създадено напрежение истерията около цената на олиото. Вчера в цялата страна пред магазини се образуваха опашки за олио на цена от 2.99 лв. „Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата“, заяви Нинова в ефира на БНТ.

„В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година – тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани – тръгвайки към това, сами си вредим“, заяви Нинова.

Тя информира, че от 3 дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителя проверяват тържища и магазини в цялата страна. „Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи“, поясни Нинова и даде за пример магазин, в който олиото е доставено с включено ДДС на цена 2.99 лева, а се продава за 5.99 лв. „Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо“, заяви вицепремиерът.

Тя напомни, че България е готово да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова каза, че в чужбина се вземат „драконовски мерки“, например: забрана за износ на зърно, слънчоглед, олио. „Македония, Румъния, Македония, Унгария, Египет, Аржентина вече наложиха забрана за износ на някои стоки, а таван на цените наложи Испания“, посочи тя и припомни, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, БСП е внесла законопроект за таван на цените, но тогава президентът Румен Радев е наложил вето. „Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация“, смята Нинова.

„БСП е далеч по-ясна, категорична и умерена партия що се касае за войната отколкото Стефан Янев. Той си е НАТО-вски член. Той внасяше в Министерския съвет предложения за НАТО-вски сили у нас. Когато дойдат избори ще видим какво ще се случи“, заяви лидерът на БСП по повод слуховете, че бившият служебен министър и министър на отбраната Стефан Янев ще прави своя партия. Според нея и други вече са се опитвали да вземат гласове от БСП, но са се провалили.

„Не е въпрос на усещане, а въпрос на факти. ГЕРБ няколко пъти заявиха, че трябва да се направи ново правителство в рамките на този кабинет. Тоест те искат отново да се върнат на власт. Нашият сблъсък с тях е от години и заради това те се съсредоточават върху нас“, каза Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html