19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Държавата действа хаотично с бежанците

Снимки: БГНЕС

Доброволците, които помагат на украинските бежанци на северната граница при Русе, съобщиха във Фейсбук групата “Русе помага на Украйна“, че държавата действа хаотично, а те вече са много уморени.

„Ние сме неформална група граждани, които искаме да помогнем на пристигащите в България и Русе бежанци. Организирахме се още на 27 февруари и започнахме да работим доброволно, преди местните и държавни власти да реагират. Посрещаме и организираме настаняване или транспорт на граждани, бягащи от войната в Украйна. Създадохме и връзка с доброволци в Букурещ, тъй като по- голяма част от пристигащите на този етап идват от там. Вече повече от 10 дни ние действаме без подкрепа на местната и държавната власт, но констатираме няколко големи проблема, решението на които не е по силите ни“, пишат доброволците.

Те казват, че „денонощния телефон“ на община Русе за помощ на украинците на практика не работи. Сигнализират за мълчалив отказ на БЧК да се погрижи за пристигащите след 18 часа.

„Само тази нощ в Русе пристигнаха 3 автобуса, около 120 човека, които нямаше кой да посрещне, упъти и да им предложи помощ, а довечера се очакват пак толкова. Опитахме се с наши сили и средства да направим пункт на централна ЖП гара Русе, но там имахме проблеми с охраняващите служители. От Украйна, освен украински граждани, бягат и такива с друго гражданство, които учат или работят там. За съжаление те не могат да се възползват от безплатното пътуване, предоставено от БДЖ само на украинци с документи. Тези хора не разполагат с валута, различна от украинската, а на гарите липсват устройства за плащане с карти. Така хората остават без възможност да ползват дори платените услуги на железниците. Апелираме за скоростно решение на този казус.Нашето искане е незабавно в Русе да се изгради и да започне ефективна денонощна работа Национален координационен център, който да има правата и средствата да помага и упътва пристигащите, да им предостави временно подслон и медицински услуги, ако това е необходимо. Ние, въпреки голямото ни желание, не бихме могли да работим на пълни обороти, ако зад нас не стои институция и нямаме правата и подкрепата на държавата“, пишат още доброволците.

Вчера вицепремиерката Калина Константинова увери, че държавата има пълна готовност да приеме бежанците, а оперативната група към МС ще работи денонощно за справяне със ситуацията с пристигащите хора от Украйна. Имало и още 6 работни групи. Според прогнозите на експертите ще има нов голям наплив на бежанци. Само за 2 седмици преминалите границата на България са почти 70 000 души.

Източник: zashtoto.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html