19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Сърбия спира износа на олио и брашно

Снимки: БТА; интернет

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия от утре спира износа на олио, царевица и брашно, а правителството е подготвило указ, отнасящ се до вноса на енергоносители, предаде агенция Бета“. Пред телевизия „Б92“ снощи той подчерта, че Сърбия ще има достатъчно олио, пшеница, царевица и брашно за себе си и за региона. Вучич допълни, че правителството е подготвило решение за освобождаване от мито на вноса на енергоносители „от трети страни“. То ще се отнася до петрола от трети страни, ако го внасяме, каза Вучич.

Решението на сръбското правителство е взето преди днешните обсъждания в ЕС за вноса на енергоносители от Русия. Вучич посочи, че в ЕС има различни позиции по въпроса за санкциите, засягащи газа и петрола, като се има предвид, че Русия покрива 40% от нуждите на ЕС от газ и 30% от петрол и отказът от внос на руски енергоносители няма да може лесно да се компенсира. Той допълни, че на този фон българският премиер Кирил Петков и унгарският му колега Виктор Орбан вече са реагирали, че няма да могат да издържат, ако бъде забранен вносът на руски енергоносители, пише „Новости“.

За нас, ако забранят вноса на всички енергоносители от територията на Русия, това означава, че имаме проблем, тъй като ние няма откъде да ги вземем, не могат газът и петролът да ни паднат от небето, каза той.

Така Вучич обясни подготвеното правителствено решение за вноса на газ и петрол от трети страни. По думите на сръбския президент държавата поема част от цената на горивата, така че на бензиностанциите тя да бъде 181 динара (около 1,5 евро) за литър, а за селскостопанските производители да се запази както досега на бензиностанциите на сръбската петролна компания НИС, допълва „Танюг“. Вучич каза, че Сърбия получава 6 милиона кубични метра газ при цена 270 долара за 1000 кубични метра, но през март на страната са нужни 11 милиона кубични метра дневно и за да не плаща 4300 долара за 1000 кубични метра, Сърбия тегли от резервите си. Той допълни, че газохранилището „Банатски двор“ е било запълнено до 120 милиона кубични метра, а сега количеството е спаднало до 97 милиона кубични метра. Държавният глава подчерта също така, че Сърбия има най-ниската цена на тока и към настоящия момент няма да я вдига.

Източник: bta.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html