четвъртък, 25 април 2024 г.

Асен Василев: Цената на тока няма да се повиши

Снимки: БГНЕС

Moраториумът за цената на тока, парното и водата няма да бъде продължен след 31 март, а новият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране подготвя ценово решение от април. С него цената на електроенергията за бита няма да се повиши. Това информира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след днешното правителствено заседание. „Имаме вече нов регулатор, той разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса, който да е между 12 и 18 месеца, където да може да бъде предоставена електроенергия стабилно на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, тогава отново ще говорим с бизнеса“, обясни Василев.

От 15 март се очаква да заработи и едната турбина на ПАВЕЦ Чаира, което също да се отрази на цените на енергията.

По думите на министъра на енергетиката Александър Николов допълнителни механизми за подпомагане на бизнеса се обсъждат на равнище Европейска комисия, но не бива да се правят радикални промени на база на моментни високи цени.

На брифинга бе съобщено, че до дни в Народното събрание ще бъдат внесени проекти за изменения на Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията, с който ще се облекчи режимът за създаване на ВЕИ мощности.

„С това всяко производствено предприятие-консуматор ще може по-бързо да изгради централа за собствено ползване на алтернативни източници на енергия. По този начин ще може да намали сметките си за ток през един облекчен режим“, обясни правителственият говорител Лена Бориславова.

Николов добави, че това е по-добър вариант от запазването на въглищните тецове, защото възобновяемата енергия е на по-добра цена. Не се водят и преговори с ЕС въглищните централи да продължат да работят след предвидения за затваряне срок.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html