четвъртък, 28 март 2024 г.

Проучване: Антиваксърите подкрепят Путин

Снимки: Туитър

Когато се коментират нагласите на българите към войната в Украйна, трябва да се имат предвид силните симпатии към Русия през последните 15-20 години.

Последното голямо световно проучване от 2019 г. на Pew cheritable trust показва, че одобрението към Русия в България е 73% – най-високото от всичките 33 изследвани държави в света. По-положително отношение е имало само в Украйна – 81-84% до 2011 г. (след 2014 г. доверието на украинците рязко се срива и е едно от най-ниските в Европа), пише Тихомир Безлов в анализ за „24 часа“.

Според същото проучване одобрението към Путин в България е 62% – също най-високото от всичките 33 изследвани държави. Изследването на “Алфа рисърч“ на четвъртия ден от нападението на Русия над Украйна показва рязък срив. Путин е одобряван от 32%. За първи път в България има преобладаващо негативно мнение към Путин – 45%.

Последните изследвания показват позитивна корелация между отричането на COVID вируса и ваксините и подкрепянето на руските тези за Украйна. Как се стига до подобни оценка. Първият източник на данни са национални представителни проучвания на общественото мнение с въпроси за отношението към:

– коронавирус, мерките за ограничението му и ваксините;

– риск от война в Украйна (в момента на провеждането на сондажите войната не е започнала).

Резултатите от изследванията показват, че е налице силна корелация между тези, които отричат COVID вируса и ваксинацията, и тези, които смятат, че плановете за война в Украйна са измислици на Запада.

Втори източник на информация е анализ на социалните мрежи със специализиран софтуер. При този подход също се открива съвпадение между хората, които симпатизират на руските тези, и хората, които наричаме “антиваксъри“.

Трудно е да се оцени какви са факторите, които предизвикват значителното съвпадение при тези две групи. В българските – и не само – социални мрежи имаше спонсорирано говорене срещу западните ваксини. Според конспиративните теории ваксините са “западно оръжие на злото“. Това е дълбока и недобре изследвана ценностна тема, но на повърхността виждаме странното съвпадение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html