петък, 19 април 2024 г.

Домашен арест за Борислав Колев, обвинен за строежа на „Хемус“

Снимки: интернет; dnes.bg

Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, който е единственият обвинен до момента за злоупотреба с пари, предназначени за строежа на магистрала “Хемус”.

Той ще бъде под домашен арест. Според съдия Атанас Атанасов все още може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, съобщава БТА. Според магистратите Колев има отношение и към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари. Освен това има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек – на име Иван.

Съдът обаче сметна, че няма опасност Колев да се укрие, но пък може да извърши друго престъпление. С мотив, че няколко месеца срещу него прокуратурата не е работила активно, Колев поиска да излезе от ареста. Децата му вече имат проблеми в училище и това е свързано с ареста на баща им, каза защитникът му Христо Ботев. Според него, ако е на свобода, мъжът няма опасност да се укрие.

Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве. Два часа, след като е разпитан на 21 декември, в присъствието на главния прокурор, имена, посочени от него, били публикувани в медиите. Заради това мъжът изрази опасения за сигурността на семейството си. Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването, посочи Колев.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала „Хемус“. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Решението на съда не е окончателно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html