петък, 26 април 2024 г.

Русия блокира Фейсбук, пречел на медиите

Радио Свободна Европа, студио в Москва, сн. Ройтерс

Руските власти блокираха социалната мрежа Фейсбук, съобщи комуникационният регулатор „Роскомнадзор“. Почти веднага беше спряна и услугата на микроблогинга Туитър за потребителите на територията на Русия.

Властите обвиняват Фейсбук, че 26 пъти от октомври 2020 г. е дискриминирал руски медии и е ограничавал достъпа до финансирани от държавата медии като руската телевизия RT („Русия днес“). Компанията майка на „Фейсбук“ „Мета“ все още не е коментирала новината.

„Роскомнадзор“ съобщи, че „Мета“ е ограничила достъпа до акаунтите на подкрепяни от държавата новинарски издания през последните дни, сред които RT, „Спутник“, информационната агенция РИА, телевизия „Звезда“ на Министерството на отбраната и уебсайтовете gazeta.ru и lenta.ru. Според регулатора подобни ограничения нарушават основните принципи на свободата на информацията и безпрепятствения достъп на руските интернет потребители до руските медии.

Решението идва часове, след като най-известният критик на Кремъл Алексей Навални призова с пост във Фейсбук руснаците, живеещи в страната, както и тези по цял свят, да излязат в неделя на антивоенен протест.

„Покажете на света, че руснаците не искат война. Излезте по площадите в Берлин, Ню Йорк, Амстердам и Мелбърн, където и да сте. Сега всички носим отговорност за бъдещето на Русия. За това каква ще бъде Русия в очите на света“, написа Навални, който се намира в затворническа колония в поста си.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html