четвъртък, 25 април 2024 г.

Германия: Киев ще падне

Снимки: интернет; архив

Германското разузнаване твърди, че най-кървавата част от войната в Украйна навярно предстои, защото Русия още не е хвърлила в бой всичките си ресурси. Предполага се също, че Киев ще бъде обсаден и превзет, пише DW.

Сведения за войната в Украйна се събират с помощта на сателитни наблюдения от Космоса, информации на очевидци, новини от медии, снимки и видеа в социалните мрежи. Следят се и съобщенията по радиовръзка. Експерти на BND (германското външно разузнаване) и на Бундесвера всеки ден анализират придвижването на руските войски, както и съпротивата, оказвана от украинската армия. А техните прогнози за по-нататъшния ход на войната не са никак оптимистични.

Обкръжението на Путин остава лоялно

В Кремъл явно са твърдо решени да продължат бойните действия. Германски експерти твърдят, че руската цел е да бъде превзета най-малко Източна Украйна и да бъде поставена под контрола на Москва, но плановете изглежда включват също и столицата Киев. Най-кървавата фаза от войната все още предстои, предполагат те. В полза на тази оценка говори например фактът, че руските военни още не са използвали всички оръжейни системи и войскови части, които са струпани край границата. Засега няма никакви индикации за това, че руската завоевателна война може да е разклатила позициите на Путин и да е застрашила неговата власт и влияние. Точно обратното дори: хората от неговото обкръжение продължават да са му верни. Няма и доказателства за това, че Путин може да е тежко болен. Има обаче данни, че през последните месеци руският лидер се е изолирал и е чел предимно книги с историческа и идеологическа насоченост, дори пишел собствени трактати. А с вътрешнополитически или икономически въпроси изобщо престанал да се занимава, твърдят източници от разузнаването.

Руснаците имат поводи за недоволство

Украинската армия успя да постигне важни успехи и да отблъсне редица руски атаки – благодарение и на предоставените ѝ от Запада оръжия. А загубите на руската армия явно са значително по-големи от официално обявените 500 убити и 1600 ранени, смятат германски източници от службите за сигурност. Руската страна явно е разчитала на много по-бърз пробив към стратегически важните градове като Харков, Херсон, Мариупол, Одеса или Киев. Предполага се, че руските военни са фрустрирани заради допуснати грешки в логистиката: снабдяването с храна, бензин и муниции не вървяло особено гладко. Германските служби смятат за достоверни и информациите за наличие на дезертирали и обезверени руски военнослужещи.

Информации от тайните служби сочат, че в първата вълна от руската инвазия са били използвани най-вече млади войници без голям опит, част от които отбиват редовната си военна служба. Не е изключено това е направено умишлено, смятат експерти в Германия. Възможно е тактиката да е била следната: тези войници да бъдат пожертвани, но да въвлекат в сражения украинската армия и по този начин да бъде отслабена съпротивата. А след това в битката да влязат нови формирования, които са по-добре оборудвани и имат значително по-голям боен опит – например в организирането на обсада около украинските градове.

Очакванията са Киев да бъде превзет

В германските служби за сигурност предполагат, че и столицата Киев ще падне в руски ръце, но не могат да се ангажират с прогноза кога би могло да стане това. Възможно е преди това градът да бъде подложен на дълга военна блокада с непредвидими последици за населението – особено ако бъдат прекъснати водоснабдяването, електрозахранването и снабдяването с храна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html