четвъртък, 28 март 2024 г.

Байдън нарече украинците… иранци

Снимки: Туитър

Джо Байдън направи грешка в ключов момент по време на речта си за състоянието на съюза, наричайки украинците „ирански народ“, като същевременно се стремеше към вдъхновяващ момент на подкрепа срещу руската агресия.

„Путин може да обиколи Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата и душите на иранския народ“, каза президентът на САЩ след неловко бавно пляскане. „Той никога, никога няма да угаси любовта им към свободата“, продължи той, преди някой да извика от тълпата и трепетните аплодисменти да нараснат. „И никога, никога няма да отслаби решимостта на свободния свят.“

Моментът бързо се разпространи онлайн, а политически коментатори като бившия служител на администрацията на Тръмп Себастиан Горка, го определиха като пример за „бавния“ президент Байдън с хаштага #SenilePresident.

Конгресменът от републиканците Томас Маси продължи с изброяване на по-малко от чуваемите фрази на президента, питайки „Някой говори ли Байдън? Можете ли да ги преведете?…“

Независимо дали става въпрос за заекване, гаф или географско объркване, Байдън вече беше изправен пред въпроси относно неговата „умствена острота“. Нова анкета на ABC News/The Washington Post, публикувана в навечерието на речта, установи, че 54% от американците не вярват, че той притежава „умствената острота, необходима, за да служи ефективно като президент“.

Само 40% вярват, че Байдън е достатъчно умствено подготвен за работата си при почти 180 градуса обрат от 2020 г., когато повечето американци, 51%, смятаха, че той има умствена острота да заема поста в сравнение с 43%, които не го правеха.

Проучването също така установи, че 59% от американците не смятат, че Байдън е силен лидер, спрямо 49% преди две години.

Източник: vtorifront.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html