четвъртък, 25 април 2024 г.

Отваряме хотели за 4000 българи от Украйна

„Над 4000 наши сънародници в Украйна искат евакуация. Ще направим всичко възможно те да бъдат евакуирани“, каза президентът Румен Радев след среща с премиера, шефа на парламента, министри и ръководители на служби. Той заяви, че ще приемем всички българи от Украйна, които пожелаят, както и украински граждани.
„Българските институции работят рамо до рамо. Организираме сухопътен транспорт. Ще организираме бази и хотели, за да приемем този голям брой хора. Осъждаме остро действията на Руската федерация и България ще бъде партньор, който ще говори с един глас с ЕС и НАТО. Днес в 8 ч вечерта ще съм в Брюксел и отговорът на ЕС ще бъде в един глас“, каза премиерът Кирил Петков.
Президентът Румен Радев заяви, че удари по суверенна държава са абсолютно недопустими в XXI век.
„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове – като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена“, заяви Радев. „Това е абсолютно недопустимо – във XXI век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо“, коментира още президентът. „Оценяваме и правителството продължава да прави разчети за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото ни. Ще се търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост“, резюмира още срещата държавният глава. „България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в съюзен формат в НАТО. За нас е важна и съдбата на нашите сънародници в Украйна“, каза още държавният глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html