петък, 29 март 2024 г.

Путин е готов да преговаря

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, снимка Интернет
Руският държавен глава Владимир Путин е готов да преговаря за гаранции за стабилност. Това обяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Последният е казал пред Фредерик Плейтген от Си Ен Ен, че руският президент е „готов да преговаря“, като заявил, че кризата в Украйна е само част от опасенията за сигурността на Русия.
„Първо, президентът Путин винаги е настоявал за преговори и дипломация“, казва Песков. „И всъщност той постави въпроса за гаранциите за сигурност на Руската федерация, а Украйна е само част от проблема. Тя е част от по-големия проблем с гаранциите за сигурност на Русия и президентът Путин е готов да преговаря“, заявил Песков.
По думите му, президентът винаги е подкрепял дипломацията. Песков припомни, че Путин е настоял за преговори за стабилност.
По-рано министърът на външните работи на руската федерация Сергей Лавров допусна възможността да се договори с НАТО за гаранциите по сигурността в Европа, заявявайки, че „винаги има шанс“. По време на тази среща Владимир Путин е одобрил текста на отговора на МВнР на Русия за НАТО и ЕС. По думите на Лавров проектът на писмената реакция е 10 страници.  До момента Москва категорично отрича всички обвинения за агресивен план спрямо Украйна.
Очаква се допълнителен кръг от преговори.
Източник: standartnews.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html