19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Проф. Витанов: Излязохме от пика на вълната на COVID-19

Снимки: интернет
Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.95. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи – пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците – пречупен точно според очакванията, съобщи в редовния си анализ за разпространението на коронавируса в страната ни математикът проф. Николай Витанов от БАН.
Днес състоянието на нещата е следното:
1. Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.95. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи – пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците – пречупен точно според очакванията. Излязохме от зоната на пика.
Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Знаете вече – очакването е този тренд да се пречупи последен във втората половина на месеца. Писах – към края на месеца, по-точно – след 10-на дни, към края на следващата седмица.
2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траектория, виждате сами с очите си. Това е стабилният сценарий. Всичко друго, което ви се говори, към момента е нестабилно. Усилията са и да си остане нестабилно.
3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден – пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива. Огромната Омикрон вълна бе спряна посред зима. Трябва да сме тотални идиоти, за да и позволим да се надигне пак.
4. Състоянието на нещата в болниците – системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, но прехвърляме максимума на натиска.
Трендът на заетост на леглата се пречупи. Излязохме от зоната на пика. Дръжте курса така. И смъртността ще падне.
5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.
Трендовете се пречупват според прогнозите.
Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи послед зима. Да не изпускаме тази победа. Пиша пак. Сценарият „Сталин“ – тотален локдаун ще бъде грешка защото в момента не може да бъде ефективно наложен. Сценарият „Бърза кучка“ – бързо снемане на мерките, е още по-грешен, тъй като може да доведе до вторичен пик. От месец системата върви по сценария „Хари Селдън“ и тай отдавна ви е известен – няма суперпожар, няма претъпкани болници, няма тотален локдаун. Защо е наречен „Хари Селдън“ – който е чел съответната книжка – знае. Дръжте курса така.
6. Смъртността – и тук системата се движи според очакванията.
Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Пиша пак. Има обективни фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се премахнат с тактически мерки.
Дори тоталният локдаун няма да помогне при толкова висок процент инатесто население. И не е виновен Витанов за това. Напротив, Витанов предупреждаваше да не се вкарвате във филма с високата смъртност, защото няма да можете да излезете от него. Тези предупреждения са още от времето на интервюто на ген. Мутафчийски с Бенатова. Ето – вкарахте се във филма с високата смъртност и не може да излезете от него. С подсмърчане по диваните няма да стане. Ако искате да можете да налагате тотални локдауни, трябва да сте подготвили населението идеологически за това. Тъй казва математическата теория за идеологическата борба на Витанов.
Хайде сега, да почва кряканицата колко съм лош и грозен. Да, аз съм правил тази теория и то вече доста време мина оттогава. Който иска, да намери статиите ми и да ги прочете.
На Запад никой не ми я оспорва.
7. Накрая – системата върви по сценария „Хари Селдън“. Следователно се справяме. Ама смъртността била висока.
Огромната Омикрон вълна бе спряна в България. С това бе спряна и огромната смъртност. Следва пречупване на тренда на нарастване на смъртността. Както виждате – при социалните системи също може да има железни закони. И те казват, че при условията, в които се намираме, се справяме и то добре засега. Единствената надежда на вируса и на предсказващите вторичен пик е инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем
What’s up doc?
Тактиката е абсолютно проста: Държим сценария „Хари Селдън“ стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. Базовото репродуктивно число е под 1. Дръжте така. Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете – ще рухне. Не работете по системата „Бърза кучка“ и няма да има сценарий „Сталин“.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html