вторник, 23 април 2024 г.

Прокуратурата се изживява като политически играч, смята Екатерина Михайлова

Снимки: интернет

„В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата.“ Това заяви пред БНТ днес проф. Екатерина Михайлова, преподавател по Конституционно право, визирайки вчерашния разпит на министър-председателя Кирил Петков и на началника на кабинета му Лена Бориславова. Проф. Михайлова подчерта, че при разпита вчера разследващите не са получили някаква секретна информация с ограничен допуск, а данни, изнесени в средствата за масово осведомяване. Със същия успех, на мястото на Петков и Бориславова, на разпит е можело да бъде призован всеки един български гражданин, казва известната юристка, която бе кандидат и за конституционен съдия.

„Ако е пиар ход, е лош пиар ход, защото тези, които знаем какво прави прокуратурата, знаем, че всичко това можеше да си го събира и да прави разследвания. В тази ситуация можеше да попадне всеки – прокуратурата може да привика вас, мен и всеки друг, който е научил публично някаква информация през средствата за масово осведомяване. Дали е достоверна или не – ние не знаем, защото става въпрос за журналистически разследвания. В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата. А работата ѝ е съвсем различна – в друга власт се намира, това са деполитизирани органи, а те практически започват да участват в политическия живот и то активно, викайки премиера“, коментира проф. Михайлова.

„И преди решението на Конституционния съд за правото на правосъдния министър да задейства процедура по отстраняването на главния прокурор, е било ясно от закона, че министърът има това правомощие, твърди тя. „Изглежда само за членовете на ВСС този спор е стоял на дневен ред и това поведение на мнозинството на ВСС показва или некомпетентност, което аз не мога да допусна, или нежелание да се встъпи в тази процедура“, сподели Михайлова. Според нея сега може да се наложи ВСС да разглежда процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор на два пъти – веднъж по искане на министър Надежда Йорданова и втори път, ако ВАС защити искането на служебния министър Янаки Стоилов, което ВСС отхвърли като недопустимо.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html