четвъртък, 28 март 2024 г.

Достъпът до Фейсбук може да бъде спрян в Европа

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, сн. Ройтерс

Ако Meta (компанията-майка на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм) не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данни от своите европейски потребители на базирани в САЩ сървъри, достъпът до двете платформи може да бъде спрян в цяла Европа. За това предупреди собственикът на гиганта Марк Зукърбърг в социалните медии в годишния си доклад.

Ключовият проблем за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регулиран чрез т. нар. Privacy Shield и други моделни споразумения, които Meta използва за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Настоящите споразумения, позволяващи прехвърляне на данни, в момента са подложени на строг контрол в ЕС.

В годишния си доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения „или алтернативи“, компанията „вероятно“ ще спре да предлага много от своите „най-значими продукти и услуги“, включително Фейсбук и Инстраграм, в ЕС, пише The Guardian.

Източник:  nova.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html