сряда, 24 април 2024 г.

Пандемията e ударила футбола със 7 млрд. евро

Снимки: Туитър
Пандемията от коронавирус е струвала на големите футболни клубове в Европа 7 милиарда евро за два сезона. Това показва проучване на УЕФА, проведено за периода 2020-2021 г. Само за миналата година загубите на елитните клубове в Европа възлизат на 4 милиарда евро, а за предходната година те са 3 милиарда. От УЕФА отчитат, че заплатите на футболистите са се увеличили в периода на пандемията с 2% – до 11.9 млрд. евро.
Голяма част от загубата се генерира от празните стадиони, заради което приходите от продадени билети спадат с 88%. Сериозен е и спадът на приходи от трансфери – той е с 40 процента надолу. Президентът на УЕФА Александър Чеферин обаче вижда поводи за оптимизъм след завръщането на публиката по стадионите.
„Един от уроците, които получихме през последните две години, е, че само със съвместна работа и солидарност европейският футбол може да преодолее предизвикателствата на пандемията“, споделя президентът на УЕФА Александър Чеферин. „Този доклад предоставя отрезвяващи подробности за предизвикателствата след пандемията, които ни очакват. Но независимо дали пандемията ще остане, или ще си отиде, европейският футбол ще остане силен, стабилен и единен през 2022 г.“, добавя той.
Източник: telegraph.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html