вторник, 16 април 2024 г.

Кабинетът одобри нов дълг от над 7 млрд лв.

Снимки: Фейсбук

„Имаме нов дълг, който е реално 4 милиарда лева, а не 7. Другото е за дълг, който изтича. Този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции“, каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков.

„Днес бяха обсъдени много важни теми. Първо, одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 – 2024 г. Като е важно да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. Тук трябва да се разбере, че три милиарда от тези седем реално са стар дълг, който трябва да се рефинансира. Реално новият дълг е четири милиарда и 298 милиона. Дефицитът от 4.1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма, в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност за амбициозната ни инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък“, допълни още Петков.

„На всички общини, които не могат да плащат тези услуги, ще искаме да видим размерите на финансовите им проблеми. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки”, каза Петков.

Източник:  trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html