петък, 29 март 2024 г.

Кристалина Георгиева обясни защо се бави възстановяването на икономиката

Снимка Дарик нюз
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че има две причини за забавянето на възстановяването на световната икономика. „Първата, защото двата големи двигателя на растежа – САЩ и Китай се забавиха“, посочи тя в интервю за журналистката Кристиан Аманпур от CNN International.
„Втората – заради Омикрон. Това води до повече ограничения на мобилността и в резултат се отразява на растежа, особено през първите месеци на тази година“, заяви Георгиева.
Тя даде интервю на известната журналистка във връзка с излизането на новия доклад на МВФ “Световните икономически перспективи”. В него се посочва, че вариантът Омикрон на Covid-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година.
Базираната във Вашингтон финансова институция намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради „препятствията“, причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.
„Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано“, заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че „появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване“, подчертават от МВФ.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html