събота, 20 април 2024 г.

В ателието на Георги Чапкънов – Чапа

От 1 до 25 февруари 2022 г. фондация „ФотоФабрика“ представя фотографската изложба “Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив.

Журналистът и фотограф Иван Бакалов снима именития ни скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.
Освен фотографии в експозицията ще бъдат изложени и няколко пластични произведения от Чапкънов, предоставени от частни лица. Градската художествена галерия ще покаже скулптурния портрет на известния пловдивски колекционер Димитър Инджов от своя фонд.

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.
Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

 

Източник: Градска Художествена Галерия – Пловдив City Gallery of Fine Arts – Plovdiv

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html