петък, 26 април 2024 г.

Асен Василев: Предвидили сме ръст на БВП от 4,8% в бюджета

Снимки: МС

„Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото врем. Но имаме предвидена актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната“, представи акцентите във финансовата рамка за 2022 г. министърът на финансите Асен Василев.

„В бюджета има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хора и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот за всички български граждани. Заложен е ръст на БВП от 4,8 на сто. Заложено е намаление на безработицата и дефицит без COVID мерките от 2,5 на сто, а с тях 4,5 процента. Както казах, инвестициите в хора са най-важния способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот. Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълни субсидии за болнични заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само на здравна каса“, каза още Василев.
13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, 1100 лв. е месечната издръжка на дете. 250 милиона лева ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини.
„Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. „16 милиона се дават за подпомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата. 70 милиона лева се отпускат за построяване и разширяване на детски градини, а 80 милиона лева се дават за безплатни детски градини. Родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации. Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по култура. 5,5 милиона лева ще отидат за увеличение на стипендиите. “ Отделят се и 36 милиона лева за така нужните ремонти на галерии, театри и опери“, допълни Василев.
С обявената рамка общо за социални разходи ще отидат 20.7 млрд. лв., за здравеопазване – 8.343 млрд. лв., за образование – 6.4 млрд. лв.

Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html