четвъртък, 28 март 2024 г.

Най-малката дъщеря на Назарбаев изнесла над $300 млн. от Казахстан

Снимки: БГНЕС

От няколко дни в мрежата се обсъжда публикацията на британския вестник The Telegraph, от която стана известно за новите чуждестранни активи на Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, включително частен самолет и луксозни недвижими имоти, пише БГНЕС. В статията се говори и за изтеглянето на повече от $300 милиона от Казахстан.

Оказа се, че още през 2006 г. дъщерята на политика е получила $325 млн., според нея, от продажба на дялове в определен бизнес – $312 млн от тях е изтеглила от страната, тъй като смятала, че е опасно да ги остави в нея. Тя сподели това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ създаде фондация в Лихтенщайн. За какъв бизнес става въпрос, в статията не се уточнява. В Казахстан Алия е известна преди всичко като общественичка и ръководителка на различни арт фондации.

Финансовите афери на Алия Назарбаева станаха известни заради конфликта ѝ с двама бивши финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинения в нечестност и заговор за измама, но накрая делото бе уредено с конфиденциално споразумение.

След изтеглянето на средствата, според The Telegraph, Назарбаева е купила имение в престижния квартал Хайгейт в Лондон за почти $12 млн, къща в Дубай за $14 млн и самолет Bombardier Challenger за почти $24,5 млн, както и 51% дял в швейцарската банка CBHBank за $108 милиона. Жената се сдобила и с недвижими имоти в Лондон, за да получи британско гражданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Великобритания. Така голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и синът ѝ Нурали Алиев притежават недвижими имоти на стойност над $100 млн. През 2019 г. имотът беше конфискуван, след като британските власти сметнаха, че къщите са закупени с престъпни приходи на Рахат Алиев, бившият съпруг на Дарига. По-късно обаче арестът беше отменен. Според The Times Дарига Назарбаева притежава и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.

В началото на тази година Казахстан попадна в центъра на световните медии заради митингите и бунтовете, които се надигнаха в страната след поскъпването на горивата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html