петък, 29 март 2024 г.

Протестиращи щурмуват парламента

Снимки: БГНЕС

Напрежението на площада пред Народното събрание ескалира. Протестиращите срещу зеления сертификат, симпатзанти на партия „Възраждане“ щурмуват парламента и се блъскаха с полицията. Хората се качиха на стълбището на Народното събрание и блъскат по прозорците на вратите, искат да нахлуят в сградата, предаде БГНЕС.

Ораторът на микрофона продължава да окуражава протестиращите, призовава мъжете да излязат на „първа линия“. Полицията се опитва да удържи тълпата. Малко по-рано полицията арестува млад мъж. Той е задържан с газов пистолет. Оръжието е иззето, а арестуваният е отведен в РУ, информира NOVA.

В протеста участват основно активисти на партия „Възраждане“ и на други политически и обществени организации, които са срещу противоепидемичните мерки. Те носят плакати с надписи: „Аз не съм антиваксър“, „Долу ръцете от децата ни“, „Искам нормален живот“. Звучи силна музика, предаде БТА. Движението по булевард „Цар Освободител“ вече е блокирано.

Жандармерия и полиция охраняват сградата на парламента. Полицейски кордон е разположен на всички входове. Периметърът за сигурност е означен с метални ограждения при храм-паметник „Александър Невски“, както и при градинката при паметника Св. Климент Охридски. На паркинга има десетки коли на жандармерия, полиция, пожарна и линейка.

Депутати коментираха в кулоарите на парламента протеста. Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ заяви пред медиите в парламента, че всеки български гражданин има право да протестира независимо по каква тема. Той припомни, че партията е против зеления сертификат. По думите му тази мярка е неефективна. ИТН обаче няма да се включи в протеста на „Възраждане“, заяви Балабанов. Неговият съпартиец – Андрей Чорбанов, отбеляза, че ИТН има участие в настоящото управление и като лоялен член на коалиция не може да участва в демонстрацията срещу зеления сертификат.

Стоян Михалев от „Демократична България“ подкрепя зеления сертификат и ваксинацията. Той сподели пред журналисти, че заради пандемията е загубил близки хора. Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас, коментира депутатът пред медиите. Михалев каза, че зеленият сертификат не е медицинско средство, но по думите му, е инструмент за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той смята, че човешкият живот е преди всичко. Михалев е против протеста на „Възраждане“.

Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса – Омикрон – това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов коментира, че всеки глас на български граждани трябва да бъде чут. Той обаче посочи, че събирането на хора на едно място увеличава риска от разпространение на заразата. Тогава, когато ни води разумът и стъпваме на науката и нейните постижения, винаги постигаме по-добри резултати, посочи Ангелов.

Георги Свиленски, председател на парламентарната група на „БСП за България“, заяви че организирането на протест по тема за здравето на българските граждани, е вредно. Не съм сигурен, че това работи в интерес на разяснителната кампания, за да знаят българските граждани кое в крайна сметка ги предпазва от COVID-19, каза той.

Според Хасан Адемов от ДПС гражданите имат право да протестират. Според него това да се протестира в условия на усложнена пандемична обстановка не е добре. Запитан за мерките за овладяване на здравната криза, Адемов посочи, че винаги има какво още да бъде подобрено. Проблемът не е в мерките, а в това, че не се спазват от всички граждани, каза депутатът.

Източник:  vesti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html