събота, 27 април 2024 г.

Председателят на сръбския парламент: Задържането на Джокович е политическо решение

Снимки: „Сън“; интернет

Задържането на Новак Джокович в Мелбърн е политическо решение, което ще има последици за двустранните отношения на Сърбия с Австралия. Това мнение изрази председателят на сръбския парламент Ивица Дачич в ефира на националната телевизия на страната.

„Говорим за политизиране на този въпрос, тъй като постоянно се правят различни изключения за стотици и хиляди хора. Ако други тенисисти могат да влязат по този начин, защо тогава такова отношение има към Новак Джокович? Очевидно в този случай има политическо значение. Във всеки случай това ще има последици за двустранните ни отношения с Австралия“, каза Дачич.

Председателят на парламента отбеляза, че отношенията между двете страни не са много развити поради голямата отдалеченост на държавите една от друга. Той също така отбеляза, че „Австралия се смята за изключителна страна“.

В същото време английският „Сън“ изнесе шокираща информация за Новак. Изданието публикува снимка, на която той позира с дете, усмихнат и без маска, само ден след положителния му тест за коронавирус.

Според адвоката на световния №1 в тениса той е дал положителна проба на 16 декември, заради което е ползвал т.нар. медицинско извинение за липса на ваксинация за влизане в Австралия. Джокович обаче е бил видян без маска по време на церемония в тенис център Новак в Белград, която според съобщенията се е състояла на 17 декември.

Сърбинът беше задържан на летището в Мелбърн за девет часа на 4 януари, след като се приземи, за да играе на Australian Open, и оттогава е принуден да бъде изолиран в хотел. Не е ясно дали суперзвездата е направил PCR теста на 16 декември и е получил резултатите отново същия ден, или просто е получил резултатите си. На 16 декември той също присъства на специална церемония на закрито в Тенис центъра, за да получи марка, изработена в негова чест.

Съдебното изслушване ще се проведе в понеделник и той беше принуден да остане в скандален имиграционен хотел, наречен „Алтернативно място за задържане“. Новак поиска личен готвач и достъп до тенис корт – които според медиите са били отказани от австралийските власти. На Джокович е било обяснено, че няма да получи специално отношение, докато остане в имиграционния арест в Парк хотела за $109 на нощ в Карлтън, Мелбърн.

В същото време тенисистката Рената Ворачова е напуснала Австралия с полет за Дубай, след като визата й беше анулирана, съобщиха официално от чешкото външно министерство. Тази седмица Ворачова беше задържана в хотела за мигранти в Мелбърн, където е и Джокера. Тя е пристигнала в Австралия миналия месец със същото медицинско изключение от правилото за задължителна ваксинация за участие на турнира от Големия шлем в Мелбърн, което получи Новак Джокович, тъй като неотдавна е преболедувала COVID-19.

38-годишната Ворачова вече участва на един от подготвителните турнири преди Откритото първенство на Австралия Melbourne Summer Set 2, където с партньорката й на двойки Катаржина Питек претърпяха поражение.

Източник:  telegraph.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html