5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Най-големият познавач на историята на българската фотография с изложба в Казанлък

Снимка: Museum of Photography Kazanlak / Музей на Фотографията Казанлък

Експозицията „Петър Боев – познатият-непознат“ може да бъде разгледана в Музея на фотографията в Казанлък.   

Петър Константинов Боев е офицерски син, фотограф, писател и журналист.
Той е роден в София, но голяма част от детството си прекарва в Самоков, от където е родом майка му. Баща му е полковник от българската армия. Основното си образование получава в Самоков, след което завършва Трета софийска мъжка гимназия и право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1935 год. Приет е също и в Художествената академия, където учи 4 години, но не се дипломира.

Фотографията е голямата страст на Петър Боев. През 30-те години, докато е студент по право, той печели конкурс в Белгия. От 1938 год. членува в Българския фотоклуб. През 1942 год. участва в изложба в Загреб. През 1952 год. започва работа в новосъздаденото Държавно предприятие „Българска фотография“. Там в продължение на 25 години заема различни длъжности и ръководи творчески колективи от фотографи и фотожурналисти. През 1973 год. се мести в Клуба на фотодейците в България.

Петър Боев е човек с обществена дейност, надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова като фотограф в житейски план.

В изложбата са представени непоказвани снимки от семейни албуми, негови картини, рисунки, лични вещи и документи.

Експозицията се организира съвместно от Историческия музей – Самоков, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 год.).
Куратор на изложбата е Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков.

 

Източник: Museum of Photography Kazanlak / Музей на Фотографията Казанлък

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html