четвъртък, 28 март 2024 г.

Изложба илюстрации по текстове на Станислав Лем представят в РИМ Хасково

Снимка: Регионален исторически музей Хасково

Експозицията ще бъде открита на 5 януари в зала „Родолюбие“ на Регионален исторически музей Хасково.

Сеймът на Република Полша обяви 2021 г. за Година на Лем. Изключително популярен сред своите сънародници, Станислав Лем е и един от най-известните полски писатели в света, преведен на 41 езика и издаван в милиони екземпляри. Изборът на годината не е случаен – Станислав Лем е роден в Лвов преди сто години. Литературният жанр, в който Станислав Лем постига най-големи успехи и който той прекрасно използва, прославя и издига до художествени висоти, е научнофантастичният роман.

Графикът от Краков Даниел Мроз придава най-съвършена графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

Изложбата, озаглавена „Бестиарият на Лем според Мроз“, представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В основата на нейната концепция, чийто автор е Януш Гурски, професор в Академията за изящни изкуства в Гданск, е препратка към средновековните албуми, представящи на изумените читатели животни като слон или камила и наравно с тях – грифон, еднорог или двуглави обитатели на противоположния край на земното кълбо. В нашия бестиарий представяме еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

 

Източник: Регионален Исторически Музей – Хасково

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html