събота, 27 април 2024 г.

Лидия Йорданова: Желанието за промяна успя, но страховете за бъдещето остават

Снимка: БГНЕС

„37 на сто от пълнолетните българите твърдят, че ползите от ваксините са повече от вредите, сочи наше изследване от декември за ползите от ваксините“, съобщи в „Преди всички“ Лидия Йорданова, социолог и управител на Екзакта Рисърч Груп.

„33 на сто са на обратното мнение, тоест има крехък превес на онези, които вярват във ваксинационния процес. Сред вярващите в ползата от ваксините са преди всичко симпатизаните на ГЕРБ, Демократична България и Продължаваме промяната.

А сред невярващите на ваксините са негласуващите, подкрепящятите ИТН, БСП и Възраждане.

Изводът е обаче, че повече хора проумяха, че пътят им към нормалния живот минава през ваксинацията.

В следващите месеци може да очакваме ръст над 40 на сто на желаещите да се ваксинират на фона на очакваната сериозна Covid вълна“, каза още Йорданова.

Във връзка с изводите в политически план за страната, социологът посочи:

„На първо място имаме правителство, избрано от младите българи, нещо което не се е случвало последните десетилетия. Това са и един нов тип политици с нови комуникационни умения“, посочи още Йорданова.

По думите и в столетницата БСП протекоха важни процеси:

„БСП не просто се срина, тя се капсулира, тя се свръ мобилизира, но за подкрепа на президента, а не за парламента, очевидно там е имало процеси на разпад.

Две страни се борят в БСП – противниците на Нинова искат една нова БСП, която да върви напред,  да няма такива изборни загуби, Нинова иска да си обезпечи спокойствие, за да докаже своите качества в управлението вече, запазвайки си контрола в БСП, затова и е необходим комфорт в партията…“, поясни още Лидия Йорданова.

Според известният социолог българите догодина ще имат също големи страхове за бъдещето си, за здравето, за работата си, макар че желанието за промяна устоя на тези избори.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html