петък, 29 март 2024 г.

Бойко Рашков призован като свидетел на разпит за „Хемус“

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков трябваше да се яви на разпит като свидетел по делото за магистрала “Хемус”, за да обясни пред наблюдаващите прокурори какво знае за прането на 53 млн. лв. за Лот 5, къде са отишли парите и откъде, и от кого му е станала известна тази информация. Това обявиха вчера от Софийска градска прокуратура, които ще изпратят призовка на Рашков по надлежния ред, но не стана ясно за коя дата е привикан за показания.

Причина за призоваването на Рашков стана негово изявление пред БНР в последния ден преди Коледа – 23 декември. Тогава той каза в ефир, че знае къде са отишли милионите, изтеглени от подставени лица от “фирми бушони” и предадени в сакове и чували на посредника – футболния съдия Борислав Колев. Той е и единственият обвиняем по делото за пране на пари. Макар и разпитван на два пъти от прокурори и пред съдия, Колев до момента не е посочил къде са милионите.

Точните думи на Рашков по радиото бяха: “За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде”.

Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура обяви, че на Рашков е изпратена призовка на разпит по надлежния ред.

“От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП. Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован, за да даде показания в качеството си на свидетел”, заяви Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура (СГП).

И допълни: “В случай, че Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин”, каза още Петрова.

От прокуратурата уточниха, че паралелно с делото за прането на пари се води и разследване за данъчно престъпление, като в двете дела освен дейността на обвиняемия Борислав Колев се изследват множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на паричните средства – от първоначалното търговско дружество, получател на средствата за магистрала “Хемус”, през посредниците от т. нар. “фирми-бушони” и до възможните крайни получатели. До момента нито от единственият обвиняем Колев, нито от МВР прокуратурата е получила някакви сведения.

Никой у нас не може да откаже да се яви да даде показания като свидетел. Рашков би трябвало да знае това като юрист, като бивш шеф на Националната следствена служба, като бивш заместник-министър на правосъдието и като преподавател по право с научна титла доцент. Друг е въпросът, ако реши да нарушава Конституцията като следва светлия пример на своите патрони – президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

Задължението произтича от член 58, алинея 1 от Конституцията, който най-общо гласи, че всеки български гражданин е длъжен да спазва и изпълнява законите. В случая това са два текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Първият е член 120, алинея 1 от НПК и гласи: “Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.”

А вторият – член 205, ал. 1 от НПК, в който е записано: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.”

Покрай сагата с парите за “Хемус” тече и разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов.

На 23 декември Софийската районна прокуратура съобщи, че висшият служител на МВР ще бъде обвинен за опит да въздейства над магистрати да нарушат служебните се издължения.

На 11 декември на среща в ГДБОП Стоянов на висок тон се опитал да склони наблюдаващия прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемият Борислав Колев да не се внася протест в по-горна инстанция срещу мярката “домашен арест”, както и да се разреши на задържания да пътува извън страната.

Полицейският служител си позволил да заяви на дамата магистрат, че “слага точка на разследването” като отказва да изпълни адвокатските искания, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На Стоянов бе определена мярка “подписка”, а той заяви чрез Пресцентъра на МВР, че няма да коментира.

Единственият обвиняем за прането на 53 млн. лв. от Лот 5 на магистрала “Хемус” Борислав Колев нямал никакво доверие на агентите от ГДБОП, стана ясно от вчерашното изявление на Софийска градска прокуратура (СГП).

На три пъти Колев отказвал да дава показания пред антимафиотите от МВР. След скандалното поведение на шефа на ГДБОП на 11 декември, екипът от наблюдаващи прокурори реши всички действия по разследвания да се водят в кабинетите в Съдебната палата. В продължение на 10 дни – до 21 декември, Колев не е давал никакви показания, а на тази дата по негово искане бе изслушан от Бойко Рашков, а след около 1 час и от наблюдаващите прокурори. На разпита му, пак по негово настояване, присъства и главният прокурор Иван Гешев. Пред магистратите той е казал, че нямал доверие на полицейските служители и е посочил данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Колев е поискал прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заявил, че не се признава за виновен.

На другия ден – 22 декември, за да бъдат затвърдени тези показания, Колев е разпитан и пред съдия от Софийския градски съд.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html