петък, 19 април 2024 г.

Последна за годината среща с „Една българка“ на Снежина Петрова

Снимка: Театър Азарян

На 30 декември от 18:30 часа в театър „Азарян“ е последната за 2021 година дата на моноспектакъла на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов – „Една българка“. Режисьор на представлението е Десислава Шпатова, по сценария са работили Десислава Шпатова и Снежина Петрова.

Моноспектакълът по този иконичен литературен текст ще представи “пиеса-урок” за ролята на отделната личност във формирането и утвърждаването на националните митове, ценности и комплекси през инструментариума на епическия театър.
Театърът може да послужи като надграждащ образованието инструмент, който среща най-младата публика с алтернативни гледни точки, провокира диалог и подпомага усвояването на литературния материал през различни медии, каквито са съвременните театрални и визуални форми.

Моноспектакълът „Една българка“ е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от седмите класове, изучаващи едноименното произведение на Вазов. Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Вазов.

Един спектакъл-урок, но от тези, които помниш цял живот. Урок, след който обикваш Вазов. Спектакъл-преживяване за малки и големи, за пристрастените и за отчуждените от Патриарха на българската литература. За 65 минути актрисата Снежина Петрова ни превежда през литературния шедьовър „Една българка“ като изиграва повече от 20 персонажа, докато ни разказва, показва, коментира, припомня, сравнява, иронизира, възпява, припява, изпява и анализира – историята, фактите, героите, теоретиците, образователната система.

Екипът, работил по моноспектакъла:
Композитор: Асен Аврамов
Консултант: Петя Хайнрих – адаптация на разказа „Една българка“ в свободен ритмизиран стих с традиционни мотиви.
Консултанти: проф. Михаил Неделчев и Биляна Курташева
Видео и аудио постпродукция: RINKOFF
Екип от експерти в образователния модул на проекта: проф. Албена Хранова, проф. Клео Протохристова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров

Източник: Театър Азарян

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html